Plötsliga vändningen i rysarvalet – högerblocket störst

Publicerad 2022-09-12

Den ruskigt jämna ställningen mellan blocken ledde till att känslorna gick i vågor på partiernas valvakor.

Under två timmar såg det ut som att den rödgröna sidan gick mot en seger – sedan kom vändningen.

Efter valmyndighetens preliminära prognos var det plötsligt högerpartierna som ledde.

Efter att TV4 och SVT presenterade de första valprognoserna stod det klart att Team Magdalena Andersson verkade leda.

Även under den första delen av rösträkningen var det den rödgröna sidan som var störst. Men strax innan klockan 23 kom vändningen. När lite mer än hälften av rösterna var räknade gick högerblocket om.

Enligt Valmyndighetens preliminära mandatfördelning såg team Ulf Kristersson ut att få 175 av mandaten. Magdalena Anderssons team fick 174 mandat, när mer än tre fjärdedelar av rösterna hade räknats.

Ledsna miner på Miljöpartiets valvaka när det borgliga blocket tog ledningen i mätningarna.

Stämningen tvärdog efter dansparty

Det har både jublats och suckats om vartannat på partiernas valvakor.

Vid 21.30 inträffade den så kallade ”magiska kvarten”. Det är tidpunkten då tillräckligt många valdistrikt räknats för att man ska kunna förutspå ett resultat.

På Socialdemokraternas valvaka firade man att de rödgröna såg ut att gå mot en vinst i valet. Och på Miljöpartiets valvaka var partystämningen mycket hög.

Enligt Aftonbladets reporter på plats dansade Miljöpartisterna i ring och hoppade av glädje. Sedan tvärdog stämningen. Ena minuten kokade dansgolvet, i nästa slocknade det efter att det blivit klart att högerblocket tagit ledningen.

Jubel vid Kristdemokraternas valvaka på Sergel Hub i Stockholm.

”Det här är maktskiftessiffror”

När M, SD, KD och L gick om de rödgröna utbröt ett kraftigt jubel på Moderaternas valvaka.

– Det här är maktskiftessiffror, Moderaternas siffror tickar på, säger Timbro-vd:n Benjamin Dousa till Aftonbladets Adam Westin.

– Den här ledningen hade Magdalena för bara en och en halv timmar sedan, nu är det Ulf som har den, konstaterar Dousa.

På Kristdemokraternas valvaka skanderade partimedlemmarna ”Bira, bira, bira!”, ”Busch, Busch, Busch!”. Även om partiet ser ut att få ett lägre stöd än vid valet 2018 kunde de glädjas åt att högerblocket gått om.

Jubel på SD:s valvaka.

SD-toppens glädje: Glasögonen på sned

Efter att den första vallokalsundersökningen presenterades stod det klart att SD var större än Moderaterna.

Vid 23-tiden var över 5000 valdistrikt räknade och Sverigedemokraterna var fortsatt näst största parti med närmare 21 procent.

På SD:s valvaka spelade dj:n svenska hits som Tomas Ledins ”Vi är på gång” och Lena Philipssons ”Det gör ont”. Enligt Aftonbladets reporter på plats kastade de flesta till en början nervösa blickar mot bildskärmarnas valresultat.

Men när vändningen kom utbröt glädjeyra. Riksdagsledamoten Magnus Perssons (SD) höll till och med på att tappa glasögonen när han gjorde ett glädjehopp.