Spelet bakom försvarsuppgörelsen

Uppdaterad 2015-04-20 | Publicerad 2015-04-17

Aftonbladet avslöjar förhandlingsdetaljerna som fick överenskommelsen i hamn

Försvarsförhandlingarna mellan regeringen och Allianspartierna var mycket nära att bryta samman.

I slutskedet kallades alla partiledare in till möten hos Stefan Löfven.

Sent på torsdagskvällen lyckades man till sist säkra en uppgörelse – genom en textformulering som båda sidor kunde acceptera.

– Ord för ord granskades, till sist var alla nöjda, säger en källa med insyn i arbetet.

Följ ämnen
Nato

I måndags hoppade Folkpartiet av försvarsförhandlingarna mellan regeringen och Allianspartierna som pågått sedan årsskiftet. Samtidigt kärvade det rejält i samtalen, som handlade om inriktningen för det svenska försvaret de kommande åren.

Parterna hade svårt att enas i flera frågor, både hur mycket pengar som skulle skjutas till försvaret, men även huruvida man skulle tillsätta en utredning om konsekvenserna av ett svenskt Natomedlemskap, något som allianspartierna krävt.

Möttes halvvägs

Men efter att FP lämnat tog det bara några dagar innan de övriga fem partierna gemensamt kunde presentera en överenskommelse, som har stöd av över 70 procent av mandaten i riksdagen. Uppgörelsen stod klar sent i torsdags kväll.

Resultatet blev 10,2 miljarder kronor i tillskott de kommande fem åren. Det är mer än regeringens utgångsbud på 6,2 miljarder men samtidigt flera miljarder lägre än de 13,7 miljarder som de borgerliga partierna krävde.

– Vi möttes halvvägs ungefär, vi fick backa 3,5 och de gå upp fyra, säger en Allianskälla.

Men trots att oppositionen hade krävt mer var deras företrädare nöjda.

– Det hade behövts ännu mer pengar, men det här är så långt vi kunde komma. För vår del var det särskilt viktigt att vi kan komma igång med bland annat skyttevärn och stridsvagnskompani på Gotland tidigare än planerat, säger Mikael Oscarsson (KD).

Enligt vad Aftonbladet erfar har det skett hårda förhandlingar under elva av de senaste tolv dagarna för att lösa knutarna.

– Ibland har man träffats flera gånger per dag och det har förekommit både nattmanglingar och tidiga morgnar, säger en källa.

Träffades hos Löfven

Tidigare i veckan blev läget allt svårare, då tiden höll på att rinna ut. Om det ska bli ett försvarsbeslut före sommaren måste en proposition ligga på riksdagens bord senast fredagen den 24 april.

Källor uppger för Aftonbladet att förhandlingarna till slut lyftes till partiledarnivå, på statsminister Stefan Löfvens initiativ. Det hölls flera möten på Rosenbad, där de tre alliansledarna, Löfven och Gustav Fridolin (MP) deltog.

En av de stora knäckfrågorna var den om Nato. Enligt vad Aftonbladet erfar löstes frågan i torsdags. I uppgörelsen står så här om den utredning som nu ska tillsättas.

"Den ska analysera och redogöra för innebörden av olika former av samarbeten respektive medlemskap med länder och i organisationer, samt deras för- och nackdelar."

Just ordet "medlemskap" var viktigt för de borgerliga och lades till efter intensiva förhandlingar.

– Orden vägdes fram och tillbaka under hela gårdagen, säger en Allianskälla.

Samtidigt fick regeringen en skrivelse om att "den militära alliansfriheten inte ska utredas".

Lösningen gjorde att båda parter i går kunde säga att de fått som de velat.

– Då kunde de som ville ha ett fördjupat samarbete med Nato få sin del samtidigt som regeringen fick en klar spärr om att utredningen inte ska analysera den militära alliansfriheten, vilket egentligen betyder en enda sak, att vi inte ska vara med i Nato, säger en högt uppsatt källa.

"Spräckte Alliansen"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) betonade att det inte handlar om en "Nato-utredning" utan en fristående säkerhetspolitisk utredning.

– Det är en bred utredning om hela fältet av samarbeten med andra länder och organisationer, säger han.

M-ledaren Anna Kinberg Batra twittrade däremot om att hon var nöjd att "en Nato-utredning nu fanns på plats".

– Det är bredare än bara Nato, men som vi ser det fångar det upp en förutsättningslös utredning om för- och nackdelarna med ett medlemskap, som vi krävt. Dessutom har vi nu ett första steg i uppbyggnaden av ett starkare försvar, säger en M-källa.

Inom regeringen är man också nöjd med att man "spräckt Alliansen".

– Det är en riktig fjäder i hatten för Löfven att både ha lyckats sy ihop en överenskommelse och att samtidigt ha lyckats splittra Alliansen, säger en källa.

FP-ledaren Jan Björklund sågade uppgörelsen och kallade den otillräckilig. Men källor inom både regeringen och alliansen säger att FP aldrig var intresserat av att komma överens.

Inom Allianskretsen finns också en irritation på Moderaterna som gick ut offentligt och pratade om tio miljarder. En källa uppger att det försämrade möjligheten att få mer pengar till försvaret i uppgörelsen.