I riksdagens presscenter har Kiviks marknad tagit över

Riksdagens presscenter har förvandlats till en marknad där löften säljs till lägsta möjliga pris och ingenting längre är heligt.

Valet är elva dagar bort och under två timmar i förmiddags efterträdde fyra partiledare varandra på podiet för att bjuda ut sina förslag.

Rösta på oss! Motståndarna är usla! Mig kan du lita på!

Ett löpande band där argumenten för den egna förträffligheten droppas enligt samma princip som Aladdin-askar fylls med chokladbitar och bilar monteras ihop.

Redan en timme innan marknaden öppnades var Pelle T Nilsson, fotograf på bildbyrån SPA, på plats för att rigga kameror och testa ljud.

– Vi gör 90 procent kungligt för en internationell marknad. Men också en del nöje. Mello och Eurovision, berättade han.

– Veckopressen är våra största kunder och svensk politik går inte att sälja. Men nu, nära valet, finns intresse i andra länder.

Något senare dök tre avslappnat klädda män upp. De visade sig vara riksdagens medietekniker som skulle kolla att ljud och bild fungerade.

 

Fler och fler fotografer ramlade in. De nickade avmätt mot varandra. Det här är ett gäng som känner varandra utan och innan och som kan varandras knep.

Reportrarna, 10 till antalet, TT, Ekot, SVT och TV 4, var rutinerat på plats bara minuter innan de första artisterna klockan tio ställde sig på scen.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling.

Deras budskap går att sammanfatta med att varenda sten har vänts för att ställa till med så mycket jävelskap som möjligt för dem som söker asyl.

Den socialdemokratiska regeringen skryter ju om att ha gjort tillvaron ännu mer hopplös för denna redan så utsatta grupp, men SD vore ju inte SD om inte partiet lyckats hitta möjligheter till ytterligare inskränkningar i lagen.

Allmänna frågestunden följdes av enskilda intervjuer och SVT var ännu inte färdiga med Åkesson då miljöpartisten Märta Stenevi smet in bakom uppbådet för att ta över showen.

Hälften av journalisterna hade gått. Men språkröret kämpade tappert på.

Högern är dum. Utsläppen måste minska. Vi måste bry oss om barnen.

Ni hör hur det låter, budskap lika överraskande som SD:s idisslande av invandring.

Miljöpartiets pressnissar hade inget skriftligt material att dela ut. Kanske var de i färd med att rädda skogen nu igen.

 

Pelle T Nilsson arbetade som säljare på Expressen i många år. Sen köpte han en kamera, blev besatt och sa upp sig.

– Jag driver bildbyrån sedan fyra år. Jag kanske inte blir miljonär, men det går ihop.

Telefonen ringde. Det visade sig vara Nilssons dotter som låg hemma sjuk och som undrade hur hon skulle få tv:n att fungera.

11.05. Liberalernas partiledare Johan Pehrson och den ekonomisk-politiska talespersonen Mats Persson har gjort entré.

– Liberalerna satsar på skolan, sa Pehrson eller om det var Persson.

– Inför akutskolor, sa Persson eller om det var Pehrson.

Fler reportrar än under MP:s show, färre än under SD:s. Kanske finns någon slutsats att dra för analytiker, kommentariat och kremlologer.

Det enda som ens kom i närheten av vara intressant var att SVT:s politiske kommentator Elisabeth Marmorstein råkade gäspa under showen och efteråt blev skämtsamt tagen i örat av Persson eller om det var Pehrson.

Klockan var kvart i tolv då duon försvann nerför en trappa, pratandes om hur gott falukorv är.

Men var hade Ebba Busch tagit vägen? Hon skulle vara på plats kvart i tolv.

Sex minuter sen dök så upp Kristdemokraternas partiledare upp. Hyfsat journalistiskt intresse. Endast Åkesson drog större publik.

Kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft. Busch vill bygga ett nytt Barsebäck.

”Långsiktig plan för 10-12 nya reaktorer”.

Ebba Busch får frågor om utbyggnaden av kärnkraft.

Orkar vi verkligen med allt detta danska Barsebäck-gnäll en gång till?

– Vad spelar det för roll om gräset är grönt om kon är död, sa Busch för femtioelfte gången denna valrörelse och lät journalisterna ställa sina frågor.

TT undrade någonting om finansiering. TV 4 ville veta varför just Barsebäck dammades av. Sedan en kö till partiledaren för egna intervjuer.

 

Vilket av de fyra utspelen får störst utrymme i tv i kväll?

De får alla lika lite, misstänker jag. Det här var inte en dag för djärvt nytänkande. Sådant vågar sig partier inte på precis före ett val. Det här var en dag för att spela ut ytterligare några säkra kort.

Pelle T Nilsson packade ihop sina kameror och försvann redan efter Åkesson.

– De här bilderna går att kränga till våra grannländer. Inte till Tyskland eller någon annan stor marknad.

Nästa jobb denna onsdag har en helt annan internationell potential.

Kronprinsessan Victoria ska klippa band och inviga en vattensluss.

 

LÄS VIDARE