Folkdräkter och vin när riksdagen öppnade

Så börjar det nya riksdagsåret med den sedvanliga och märkliga traditionen att riksdagsledamöter klär sig i folkdräkt och dricker vin på arbetstid.

Regeringsförklaringen var bister och statsministern gjorde sitt bästa för att sänka förväntningarna på regeringens kommande år.

Trots såg de flesta ut att ha det trevligt. Förutom Björn Söder som tillbringande dagen med att undvika journalister.

Det är något av en modekavalkad när riksdagen öppnar för det nya riksdagsåret varje september. Det är män som svettas i värmen i sina kostymer och kvinnor i allehanda kreationer. Svettas gör också de som kommer i folkdräkt, även om de var färre än vanligt.

Riksdagen förklaras öppnad av kungen och sedan läser statsministern upp sin regeringsförklaring och det var en dyster sådan i år.

Efter ett år vid makten beskriver Ulf Kristersson sin regering som den regering som har det svårast av alla regeringar i modern tid. Han hänvisar till säkerhetsläget, den dåliga ekonomin, problem med integration och bristerna i energisystemet.

Begreppet ”i modern tid” är ju ett mycket flytande begrepp, men visst är utmaningarna stora för Kristerssons regering. Därför ska den här regeringsförklaringen mer ses som ett sätt för statsministern att sänka väljarnas förväntningar på regeringen, än att staka ut dess väg.

Kungaparet i samspråk med statsminister Ulf Kristersson (M).

Osynliga Moderaterna

Vägen för den här regeringen är ju sedan ett år tillbaka redan utstakad i Tidöavtalet. Det var också en regeringsförklaring där det tydligt märktes att det är en koalitionsregering - alla skulle få sitt. Liberalerna fick en del om skolan, KD om sjukvården. SD:s partiledare Jimmie Åkesson mös när Kristersson talade om ett paradigmskifte i migrationspolitiken.

Åkesson sa efteråt att det är stort för SD:s väljare att få höra Kristersson prata om paradigmskifte i migrationspolitiken. Han sa sig vara stolt men inte nöjd, för att använda den tidigare socialdemokratiske finansministern Per Nuders något slitna fras.

Det enda regeringsförklaringen saknade var en tydlig moderat prägel. Vanligtvis brukar det vara småpartierna som äts upp i regeringssamarbeten med andra större partier, men i Tidösamarbetet verkar det istället vara Moderaterna som slukas av sina partners.

Björn Söder (SD), i mitten.

Alla gick på fest utom Söder

Vid den här typen av sammankomster är de flesta på gott humör, men för SD-ledamoten Björn Söder verkade dagen mest ha varit stressig. Efter sommarens kontrovers där han likställde Pride med pedofili i sociala medier har han inte varit tillgänglig för journalister. För honom inleddes det nya riksdagsåret med att journalisterna följde honom nästan ända in i kammaren, och under minglet höll han sig undan.

Och så var ett nytt riksdagsår inlett.