De kom i alla fall överens om Jomshof och SD kan som vanligt luta sig tillbaka

Richard Jomshof (SD).

I en tid som tär på Tidösamarbetet och relationen mellan de fyra partierna som ingår, blev Richard Jomshofs ordföranderoll i justitieutskottet plötsligt en enande kraft.

De kanske inte är överens om politiken, men riksdagens praxis – den står de enande bakom.

Samtidigt försöker de begrava sina oenigheter i ännu en statlig utredning.

Ingen har beskrivit Tidösamarbetet lika väl som Jimmie Åkesson när han i sitt sommartal benämnde det som ”silvertejp”. En tillfällig lösning som inte kommer att hålla i längden, där nya sprickor dyker upp hela tiden.

Inte minst höll regeringen en något farsartat presskonferens om arbetet med att få fler att återvända till sina ursprungsländer. I den utredning som presenterades ingår den infekterade frågan om det som regeringen kallar utökat informationsutbyte och kritikerna kallar angiverilagar.

En sådan lag skulle gå ut på att även den vårdpersonal som möter papperslösa och de lärare som har papperslösa barn i sina klasser, skulle vara skyldiga att anmäla detta till polisen och migrationsverket. Förslaget har väckt upprörda känslor både hos vårdförbund och lärarfack.

Det har också väckt upprörda känslor i partier som ingår i Tidöavtalet. Liberalerna är emot och hoppas att utredningen ska föreslå flera undantag från anmälningsplikten. Sverigedemokraterna är starkt emot några undantag alls. Känslorna har varit i sånt sving att SD till och med ville porta Liberalernas Fredrik Malm från presskonferensen.

Nu blev det inte så och när de stod där tillsammans blev det också tydligt hur långt ifrån varandra de står i frågan – den ena hoppas på att utredningen ska komma fram till total anmälningsplikt, den andre att den ska lägga fram förslag på flera undantag.

En oväntad enande kraft

För ett regeringssamarbete som gick till val på hur överens de var, är sprickorna ett besvär.

Tur då att de har Richard Jomshof.

För inte långt efter presskonferensen röstade riksdagens justitieutskott om sin ordförande Jomshofs framtid. Efter hans islamkritiska inlägg i sociala medier, under en sommar som präglats av ett allt sämre säkerhetsläge, hade oppositionen krävt hans avgång.

Nu blev det inte så. I den här frågan höll Tidöpartierna ihop och röstade ner kravet på Jomshofs avgång.

Sverigedemokraterna har återigen stärkt sin position i relation till sina samarbetspartier och framförallt gentemot Moderaterna. Moderaterna försvarade deras justitieutskottsordförande och det är den moderata migrationsministern Maria Malmer Stenergard som är tänkt att köra över L och till viss del KD när det gäller införandet av anmälningsplikt.

SD kan som vanligt luta sig tillbaka.