Fräckast i debatten – Andersson eller Busch

Två partiledare tävlade om att vara fräckast i debatten.

Den ena var Ebba Busch.

Den andra Magdalena Andersson.

TV4:s partiledardebatt var valårets andra och hade skjutits upp fjorton dagar eftersom statsminister Magdalena Andersson (S) drabbats av covid-19.

Det var också Anderssons debut i i en partiledardebatt som arrangerats av en tv-kanal. Formatet där är är alltid betydligt rappare än riksdagens.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att inte mycket nytt blev sagt under de två timmarnas ordväxling. Kända argument avlossades och de flesta av dem gick ut på att motståndaren har fel. Grundligt fel.

Två deltagare utmärkte sig dock som lite fräckare än de övriga.

Den ena var Magdalena Andersson som vid två tillfällen anklagade Moderaterna för att med manipulerade bilder svärta ner havsbaserad vindkraft, ett klimatvändligt alternativ som Sverige hoppas ska stå för en stor del av den ökade elproduktion som klimatomställningen kräver.

– Det är billigt. Och går snabbt att bygga, hävdade hon.

Magdalena Andersson.

Angreppet bygger på, såvitt man kan förstå, en bild publicerad på Twitter. Bilden föreställer vindkraftverk uppförda helt nära strandkanten. Bakom publiceringen står enskilda moderater. Dock inte Moderaterna som parti.

Den som av någon anledning tror att Andersson inte kan ta till skamgrepp har alltså fel. Det kan hon. Det kan alla partiledare och hon är inget undantag.

Ingen förklaring gavs dock till angreppet på Ulf Kristersson (M) och hans parti så det kan ha berott på något annat. Kristersson spred inte heller något ljus över frågan. Vilket var lite konstigt.

KD-ledaren Ebba Busch jagar ofta upp sig i debatter. Så även denna gång. Hon meddelade att det inte skulle bli någon campingsemester i sommar för landets barnfamiljer eftersom de skulle ha fullt upp att betala höga elräkningar och dyra drivmedel till bilen. Något besök hos mormor och morfar skulle det inte heller bli.

Till yttermera visso skulle korven och köttbullarna också bli dyrare. Både på grund av elen och dyrare transporter. Mamma Scan var antingen ledsen eller drabbad eller både och.

Ebba Busch.

Då ska man hålla i minnet att drivmedelsskatten kommer att sänkas med en 50-öring per liter. Eller åtminstone kommer att föreslås at bli det. Om riksdagen säger ja vet vi först senare.

Och att regeringen också kommer att föreslå en kompensation för de höga elpriserna under december, januari och februari på upp till 2 000 kronor per månad för dem som konsumerar mer än 700 kilowattimme i månaden. Kanske räcker det för att rädda en eller annan semesteraktivitet med eller utan köttbullar.

Debatten fokuserade på två områden. Det ena var klimat och miljö och de därmed angränsande energifrågorna. Det andra var lag och ordning.

Under det senare avsnittet sade Magdalena Andersson vid ett flertal tillfällen att andra partier bara ägnade sig åt halva problemet och följaktligen bara halva lösningen.

Det hon menade var att de för ensidigt ägnar sig åt repression, det vill säga hårdare straff. Och för lite åt det som förhindrar att fler blir kriminella, det vill säga segregationen.

Det tycker jag är en orättvis betraktelse. Många partier vill göra ganska mycket för att förhindra segregation. Nyamko Sabuni (L) talade sig exempelvis nästan blå, lika blå som hennes klänning, för skolans centrala roll för att färre ska välja kriminalitetens väg.

Många partiledardebatter lär följa innan vi är i mål på valdagen 11 september. Mer ljus kommer att kastas över likheter, och olikheter, mellan partierna.

Enligt Aftonbladet/Demoskop gick den första tv-initierade debatten inte Magdalena Anderssons väg.

De väljare som följde debatten tyckte att hon var fjärde bäst. Före sig på betygstoppen hade hon tre företrädare för högeroppositionen; Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch.

Som sagt. Fortsättning följer. Och – vill jag gärna påpeka – det är nästan aldrig fel att vara fräck i en debatt. Det förhöjer nöjet.


Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Följ ämnen i artikeln