En blöjunge är med i rollistan

Man kan se fram emot något. Odla förväntningar. Och så plötsligt landar de Onda Aningarna. Man får en känsla av att det här är på väg att gå alldeles fel. Ungefär som om man satt och dåsade i klippstolen och frisören plötsligt sa: ”Du kommer verkligen att passa i Adaktussonfrilla.”

Det finns en tjej som heter Hayley Atwell, hon är skådis och var riktigt bra i ”Line of Beauty”. Nästa år spelar hon Julia Flyte, syster till den självförbrännande Sebastian Flyte, i nyfilmningen av Evelyn Waughs roman ”Brideshead revisited”. Resten av rollbesättningen är också lovande: Emma Thompson, Michael Gambon, Patrick Malahide och Ben Whishaw, om ni känner igen några av dem. I tv-serien från 1981 fanns visserligen både Laurence Olivier och John Gielgud, men OK. Det blir nog bra.

Tänker man. Och börjar se fram emot premiären.

hör man flaxet av de Onda Aningarna.

Det börjar med upptäckten av en helt oförklarlig blöjunge i rollistan. Det finns inga sådana i boken. Och så det här med Hayley Atwell.

I går intervjuades hon i Dagens Nyheter om sin rollfigur: ”Jag ser henne och hennes bror Sebastian som ett slags hedonister som inte kan överleva i den katolska överklassvärld där de har växt upp – de har hjärtat på ett annat ställe.”

Där damp Adaktussonfrillan ner.

Jag vet inte riktigt på hur många sätt den där kommentaren är fel. Poängen med syskonen Flyte är att de INTE är hedonister. Poängen med båda, med hela boken, förresten?–?är att det enda som kan ge deras liv mening är deras katolska tro. Och om det finns någon bok som vågar hylla överklassen, snarare än att som vanligt gnälla på den, så är det den här.

Jaja: Konstnärlig frihet, spännande omläsning och bläbban-blubban-blibban.

Men måste de kamma samma gamla hedniska medelklassliberala pälsmössa av den här boken också?

När det först blev tal om att sätta Brideshead i bilder svarade Evelyn Waugh så här:

”Jag vet inte vad som har givit er intrycket att jag vill göra mina böcker populära bland dem som inte kan läsa. Jag har försökt att ge läskunniga all den information de behöver om mina rollfigurer. Om jag har misslyckats, tror jag inte att ni kan hjälpa mig.”

Han begrep att ha Onda Aningar från början. Han klippte sig förresten alltid på samma ställe: Trumpers på Jermyn Street.

Följ ämnen i artikeln