Indragna pengar kommer att utlösa massvält

Min spaning är att Sverige och andra givarländer snart kommer att tvingas ändra sitt beslut att dra in sina bidrag till FN:s hjälporganisation UNRWA.

Annars är risken att omvärlden kommer att få bevittna massvält bland de drygt två miljoner palestinierna i Gaza.

Följ ämnen
Israel

Skälet till att USA, Tyskland, Sverige och ett antal andra stora bidragsgivare dragit in sitt bistånd är att Israel hävdar att ett dussintal av UNWRA:s anställda deltog i Hamas massaker på civila israeler den 7 oktober förra året.

UNRWA är ett FN-organ i Gaza med 13 000 anställda bara i den lilla enklaven. De har bedrivit verksamhet sedan 1948. I de anställdas kontrakt står att de inte får vara medlemmar i Hamas. Men med tanke på att Hamas har styrt Gaza med järnhand sedan 2007 kan det knappast betraktas som en sensation att ett fåtal av UNRWA:s anställda i hemlighet kan ha varit Hamasmedlemmar.

Det är naturligtvis olyckligt för organisationens trovärdighet. Men frågan är om ett antal ruttna äpplen är tillräckligt för att döma ut hela organisationen och dra in nödhjälpen till Gazas invånare i ett läge när Israels krigföring redan gör deras dagliga liv till ett helvete.

UNRWA har redan med omedelbar verkan avskedat nio personer och startat en utredning om det finns fler personer som kan ha varit inblandade i Hamas attack.

Israel hävdar, utan att ha lagt fram några bevis, att minst 1 300 av UNRWA:s anställda är medlemmar av Hamas.

Unrwa har i dagsläget 13 000 anställda i Gaza, och 30 000 anställda i hela Mellanöstern. 


Gaza är ingen vanlig plats och har inte varit det på mycket länge. 

Majoriteten av invånare är palestinier som flydde sina hem eller blev fördrivna när staten Israel grundades 1948 och krig bröt ut.

De har redan dess betraktats som flyktingar eftersom de inte kunnat återvända till sina hem. För sin försörjning har en mycket stor del av befolkningen varit helt beroende av nödhjälp. Det lilla jordbruk som bedrivs i Gaza räcker inte till att försörja befolkningen. Även i övrigt produceras väldigt lite av andra nödvändiga varor lokalt.

UNRWA:s roll har varit att förse fyra av fem palestinier med nödhjälp och driva skolor för barnen.

Organisationen har finansierats av bidrag från en rad länder. USA är en av de största bidragsgivarna. Hittills har ytterligare 11 länder sagt att de drar in sina bidrag för nu. Istället ska pengarna slussas via andra humanitära organisationer.

Men Gaza är mitt uppe i sitt värsta krig sedan staten Israel grundades. Av de 2,3 miljoner invånarna uppges fyra av fem befinna sig på flykt inom enklaven. Många av sjukhusen har slutat fungera. FN hävdar att en fjärdedel av befolkningen redan går hungriga.

Att i det läget avveckla den enda organisationen som har kapacitet av att förse befolkningen med mat kan bara leda till en sak. Massvält.


Det finns helt enkelt ingen annan som snabbt och enkelt kan ta över denna jätteoperation.

Att med berått mod låta drygt två miljoner människor svälta vore omänskligt och direkt kontraproduktivt även för Israel. 

Sannolikheten är därför stor att pengakranarna öppnas igen efter att USA och andra gjort sin symboliska markering med att man är missnöjd med hur organisationen fungerar exempelvis när det gäller korruption.. 

Allt annat är otänkbart.

Norges utrikesminister uppmanade de länder som dragit in sina bidrag att tänka över vad följderna kommer att bli. 

För Israel har UNRWA länge varit ett rött skynke. Man har sett organisationen som en tummelplats för radikala palestinier från Hamas och andra grupper.

Israel anser också att UNRWA bidrar till att bevara palestiniernas identitet som eviga flyktingar. Något som passiviserar befolkningen och gör att de fortsätter att driva kravet på att få återvända till sina gamla hem inne i det som i dag är Israel.

Förstörda byggnader i Gaza.


Israel skulle gärna se att de arabiska grannländerna erbjöd palestinierna en fristad på samma sätt som många judar fick uppehållstillstånd i olika länder efter andra världskriget och Förintelsen.

Men palestinierna, även de som inte sympatiserar med Hamas, ser Israels attacker mot UNRWA som ett sätt att försöka fördriva dem från Gaza så att Israel kan ta över området för gott utan att några palestinier finns kvar.

I Netanyahus regering finns högerextrema bosättargrupper som efter Hamas attack uttalat viljan att återkolonisera Gaza genom att på nytt bygga upp bosättningar. Så palestiniernas rädsla är inte helt gripen ur luften.

Västvärlden kanske hoppas att man med sin strypning av pengar till UNRWA ska få arabländerna, särskilt de rika oljestaterna, att ta ett större ekonomiskt ansvar för Gaza. I dagens läge bidrar de bara med några procent av UNRWA:s finansiering. Så sent som 2018 stod de för 25 procent av pengarna.

USA hoppas även att de ska finansiera återuppbyggnaden av Gaza mot att Israel går med på att det grundas en palestinsk stat.