Kvinnor vill inte sitta med omsorgsansvar

Amerikansk forskning visar att när skilsmässorna ökar bland äldre, ökar också antalet som skaffar nya, lösare relationer.

Går det att hitta kärlek på äldre dar?

Jo, det verkar så. 

Och trenden är att vara särbo.

Medan äldre medborgare blir en allt större del av befolkningen, och dessutom en allt friskare och mer aktiv del, skapas nu i snabb takt nya sätt att leva.

I USA skrivs det mycket om äldre i samband med begreppet LAT,  som betyder living apart together, och uttalas så att det rimmar på ”cat”. I Sverige kallar vi det särbo.

Det är trenden bland folk som träffas på äldre dar.

 

Amerikansk forskning visar att när skilsmässorna ökar bland äldre, ökar också antalet som skaffar nya, lösare relationer. Det är kvinnorna som driver utvecklingen.

De vill inte sitta kedjade med fullt omsorgsansvar i fall den nya kärleken plötsligt blir dålig.

I Senioren säger Ingegerd och Leif, som träffats genom en kontaktannons i tidningen, att de är överens om att inte bo ihop. ”Nej, för skulle en av oss bli sjuk blir den andre vårdare. Och det är inte det vi vill”.

De vill längta efter att ses och planera saker de ska göra ihop.

I New York Times berättar Chicagobon Linda Randall att när hon var 76 och blev kär i en sex år äldre man ville han flytta ihop. Hon sa nej. När han behövde opereras hjälpte hon honom att ordna hemtjänst. Men hon vårdade inte.

En annan intervjuad New York-bo, 70+, skötte sin särbo efter en hjärtoperation, tillsammans med hans två döttrar, en hembesökande sjuksköterska och vänner. 

”Jag har inte krafter nog att vårda honom dygnet runt”, säger hon i intervjun.

 

Pengar, arv och relationen till barn och barnbarn är också enklare att få att fungera om man förblir särbos. Det är inte ovanligt att höra om någon som ställts på bar backe när sambon som man träffat på äldre dagar går bort, och barnen ärver bostaden och sommarstället.

I Sverige finns särskild hänsyn att tas till pensionssystemet, om man har garantipension och bostadstillägg. Ju bättre ekonomi, desto större chans att man väljer bli särbo, visar amerikansk forskning.

Kommunpolitikerna må bäva. Om kvinnor (främst) inte längre ställer upp på att gratis vårda en partner, blir det högre kostnader för äldreomsorg.

Det ska bli spännande att se hur de trendsättande banbrytarna i tv-serien ”Hotell Romantik” har gjort. Åtminstone fyra par har vi hittills sett hitta varandra.

När serien avslutas om en dryg vecka är hemlighetsmakeriet över och vi får veta hur allting har gått sen dess.

Håller kärleken, eller har den havererat? Har några flyttat ihop, eller väljer de att vara särbos? 

Hoppas redaktioner landet runt planerar de artiklarna nu. Jag vill veta allt.

 

Hur har det gått för Rooger och Monica, turturduvorna i identiska glasögon? Har Göran och Maria flyttat ihop? Håller det mellan Björn och Pia? Och viktigast av allt, vad tänker mitt favoritpar Claudio och Rose-Marie om framtiden? 

Att få följa i realtid hur de här deltagarna bit för bit hittar varandra har verkligen varit intressant.

Jag håller på er. Men kanske är det ändå särbo ni ska vara?

Följ ämnen i artikeln