Bra tänkt, Löfven – men det kommer aldrig att fungera

Regeringen vill byta namn på höstlovet.

Det ska heta läslovet.

Bra tänkt, men det kommer aldrig att fungera.

I skarven mellan oktober och november, vecka 44, infaller höstlovet, ett välkommet avbrott i höstterminen.

Nu tänker regeringen byta namn på lovet berättade statsminister Stefan Löfven i sitt sommartal i Vasaparken i Stockholm. Det ska heta läslovet.

Tanken är god. Avsikten är att understryka hur viktigt det är att man läser mycket för att skaffa sig ett tillräckligt stort ordförråd.

Men tyvärr kommer det inte att funka. Stefan Löfven tänker sig att eleverna ska få en rejäl läsläxa under lovet och att bibliotek och fritids erbjuder mer läsning under den här veckan jämfört med andra.

Tyvärr är det en knasig idé från en politisk experimentverkstad som inte kommer att fungera. Det kommer att leda till det rakt motsatta jämfört med det avsedda.

De som redan läser mycket kommer att läsa ännu mer. Medan de som läser lite inte kommer att läsa mer.

3 600 nya utbildningsplatser för lärare och ett obligatorium för kommunerna att arrangera lovskolor för 8:or och 9:or med dåliga betyg är däremot både bra tänkt och har en given måluppfyllnad.

Regeringen har redan börjat droppa nyheter ur det kommande förslaget till statsbudget för 2017. Skolförslagen hör dit.

Stämningen mellan de båda regeringspartierna och deras budgetpartner Vänsterpartiet tycks inte vara den bästa inför mandatperiodens andra halvlek.

Civilminister Ardalan Shekarabi retade gallfeber på Miljöpartiet när han för några dagar sedan lanserade ide'n om att förbjuda tiggeri. Det gjorde han trots de grönas välkända motstånd mot tiggeriförbud.

Vänsterpartiet uppträdde lite listigare när de ville strö sand i maskineriet. I går, då både Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt höll sommartal, dammade de av ett av Löfvens vallöften från 2014 och sade att det skulle genomföras. Det var ett V-krav i budgetförhandlingarna.

Löfvens vallöfte var att man skulle kunna få studielån på upp till 25 000 kronor för att ta körkort. Många anser sig tvingade att tacka nej till jobb eftersom de inte kan köra bil.

Hur ska Socialdemokraterna kunna säga nej till det kravet?

- Frågan bereds, arbetet pågår, sade Stefan Löfven.