Trump förvandlar allting till en show

Donald Trumps häktesfoto, ett så kallat ”mugshot”.

Donald Trump har förmågan att till och med förvandla sin egen häktning till en politisk fördel.

Han gör allting till en show där han själv spelar huvudrollen. 

Till och med försvaret av USA:s demokrati.

Det Trump håller på att lyckas med borde egentligen vara omöjligt. Han borde vara lika politiskt död som löntagarfonderna.

Med fyra allvarliga åtal emot sig borde ingen vilja ta i honom ens med tång.

I stället lyckas ex-presidenten med konststycket att förvandla en häktningsförhandling till en del av sin valkampanj. Häktesfotot, det som kallas mugshot, brukar vara den ultimata förnedringen för kändisar som misstänks för brott. Något alla försöker sopa under mattan.

Trump lägger omedelbart ut bilden, där han ser stenhård ut i stället för rädd, på sin sociala mediersajt. Bilden blir direkt en värdefull del av valrörelsen.

För varje åtal stiger Trumps opinionssiffror. Det borde vara en omöjlighet men för Trump gäller inga normala politiska lagar.

Åtalet i Georgia, där han i går släpptes mot borgen från häktet i Fulton County efter att ha varit där i 20 minuter, är särskilt allvarligt.

Åklagaren har valt att använda de lagar som kallsas RICO och som användes för att knäcka den amerikanska maffian. Hon anklagar Trump för att vara ledaren för en konspiration mot den amerikanska demokratin. Trump och ett antal medarbetare försökte med brottsliga metoder ändra valresultatet i delstaten till Trumps fördel. Åklagaren vill att rättegången mot Trump och hans medåtalade ska inledas redan i oktober vilket gör att den hamnar mitt i valrörelsen.

Skippade debatten

Eftersom det handlar om ett delstatsåtal kan Trump inte benåda sig själv ens om han vinner presidentvalet nästa år. Så vad händer om Trump döms och samtidigt blir president?

De juridiska experterna kliar sig i huvudet och funderar över olika tolkningar av den amerikanska konstitutionen.

Under tiden pågår valrörelsen för fullt. I veckan hölls den första debatten mellan de som vill bli republikanernas presidentkandidat. Huvudpersonen saknades dock.

Trump bestämde sig för att skippa debatten och kommer sannolikt att strunta i att delta i någon av de kommande republikanska debatterna.

Han hävdar att han leder så stort i opinionsmätningarna att det är meningslöst för honom att vara med. Ett annat skäl Trump anger är att eftersom han redan varit president vet de republikanska väljarna vad han står för.

Efter den första debatten är intrycket att Trumps bedömning är fullt rimlig ur hans perspektiv. Där stod åtta republikaner varav bara en nått över tio procent i opinionsmätningarna och debatterade mot varandra. Övriga harvar på 3–4 procent i stöd. 

Som det ser ut nu har ingen av dem en chans mot Trump som har stöd av över 50 procent av de republikanska väljarna.

Trumps utmanare i kampen om de republikanska väljarna debatterade tidigare i veckan.

Utbuad

En normal beståndsdel i en sådan debatt är att deltagarna försöker smutskasta de svåraste konkurrenterna. Men trots att Trump inte var närvarande var det ingen som vågade ge sig på honom. Ingen utom förre New Jersey-guvernören Chris Christie som är den ende uttalat Trumpkritiske kandidaten. Han blev utbuad av publiken.

Inte ens Trumps enda verklige utmanare, Floridaguvernören Ron DeSantis, vågade attackera. Tvärtom lovade han och majoriteten av kandidaterna att de tänker stötta Trump även om han blir dömd. Ingen vågar stöta sig med Trumps kärnväljare av rädsla för att gå miste om deras röster i det just nu osannolika läget att någon av dem skulle bli partiets presidentkandidat.

Så trots att han inte ens var närvarande var Trump debattens vinnare.

Trump och ledande republikaner beskyller det demokratiska partiet för att använda justitiedepartementet som ett vapen för att stoppa Trump från att ställa upp i presidentvalet.

Men med tanke på att Trump bara verkar stärkas av åtalen, något som många förutspådde, framstår det som en mindre intelligent taktik. Snarare ser det ju ut som att demokraterna gärna vill ha Trump som kandidat mot Joe Biden eftersom Biden förmodligen har en större chans mot Trump som han redan slagit en gång än mot någon yngre motståndare som får honom att ännu tydligare framstå som gammal och lite gaggig.

Pengar strömmar in

Åtalet är i själva verket det amerikanska samhällets försök att rädda demokratin från politiska ledare som är beredda att gå över lik för att få som de vill. Vilket osökt får mig att tänka på Vladimir Putin som Trump ofta hyllar. Putin använder maffiametoder för att behålla makten. Trump gjorde samma sak men misslyckades vid första försöket. Nu vill han få en ny chans.

Trump tjänar på åtalen på flera sätt. För varje åtal har pengarna strömmat in till hans kampanjorganisation. Pengar som han inte bara kan använda i valrörelsen utan också för att betala de höga advokatkostnaderna som åtalen medför.

Hur motståndarna än agerar kan de inte hitta ett sätt att hindra honom. Trumps show rullar vidare mot den amerikanska demokratins undergång.