Mejla

Oisín Cantwell

Att förbjuda rasistiska organisationer är en usel idé

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Åklagare kommer att åldras i förtid.

Det blir sannolikt den tydligaste konsekvensen om dagens förslag om rasistiska organisationer blir verklighet.

Ett förslag som presenterades av justitieminister Morgan Johansson vid en presskonferens under eftermiddagen och som är en urvattnad kompromiss som en parlamentariskt tillsatt kommitté har ägnat några år åt att bråka sig fram till.

Resultatet av de intellektuella vedermödorna går enkelt att sammanfatta: Det ska bli straffbart att vara aktiv i vissa föreningar.

Men organisationerna som sådana kommer även i fortsättningen vara tillåtna. Det som kriminaliseras är att exempelvis förfölja, hota eller ofreda människor på grund av deras hudfärg eller etnicitet.

Redan olagligt?

Allt detta är redan olagligt, kanske någon finsmakare nu påpekar. Hets mot folkgrupp, olaga hot, straffrättsliga redskap i verktygslådan saknas inte.

Vilket ju är en korrekt invändning. Men ett av politikens mer udda grepp då handlingskraft ska visas är att kriminalisera sådant som redan är förbjudet.

Den kunnige utredaren Dag Matsson, till vardags justitieråd i Högsta domstolen, hade nu inget annat val än att under presskonferensen bortse från överkurs av detta slag.

Han gick pedagogiskt till väga och förklarade att en rasistisk organisation definieras som en ”sammanslutning av personer som genom brottslighet förföljer en folkgrupp p.g.a. etniskt ursprung, hudfärg eller ras”.

Det finns en möjlighet i grundlagen att begränsa föreningsfriheten och förbjuda sådana grupperingar. Så långt är allt gott och väl.

Men det blir en inte alldeles enkel pedagogisk uppgift att förklara varför det ska vara straffbart att tillhöra en organisation som är tillåten.

Morgan Johansson såg en smula uppgiven ut då han förklarade att logiken haltar. Vilket i sin tur beror på att partierna inte kunde komma överens.

Regeringen ville gå ännu längre och helt förbjuda rasistiska organisationer, men det fanns det ingen majoritet för. Något vi ska vara glada för.

Riktar sig mot högergrupper

Om inte annat för att riksdagens tredje största parti skulle kunna träffas av en sådan bestämmelse, vilket vore förödande för demokratin.

Då är dagens alternativ, att det är handlingar och inte åsikter som kriminaliseras, trots allt mindre dåligt.

Men det betyder sannerligen inte att det är bra. Tvärtom, problemen är lika uppenbara som stora.

Paragrafen riktar sig mot grupper långt ut på högerkanten. Hur kommer det att se ut i en framtid med låt oss säga Jimmie Åkesson som justitieminister? Dags att ta itu med ung vänster?

Ett annat elände med denna produkt är att väldigt få människor erkänner att de är rasister. Och att överbevisa dem lär bli en svår uppgift.

Morgan Johansson, justitieminister.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Morgan Johansson, justitieminister.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerar i Kungälv på första maj 2019.

Det går att höra lång väg hur det kommer att låta:

Visst, jag är medlem i en förening som vill slänga ut alla invandrare, men det finns faktiskt inget rasistiskt i att vara bekymrad över den vita rasens fortlevnad.

Och om nu inte det fungerar, är det ju bara att ombilda organisationen till en ekonomisk förening eller helt upplösa den och i stället tuta vidare i ett nätverk.

Det är ingen tillfällighet att experter som har varit inblandade i utredningen har avrått från alla försök till kriminalisering av detta slag.

Justitieministern påpekade att högerextremismen är på frammarsch. Det har han rätt i. Det varnar även Säpo för.

Men varför inte oftare börja använda de paragrafer som redan finns?

Det är ett betydligt bättre alternativ än någonting som luktar politisk åsiktslag lång väg.

Publicerad: