Mejla

Oisín Cantwell

Försvarstoppens dubbelliv har glömts bort av pressen

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Nyheter löses upp som rökringar skapade av en tonåring som drar sina första halsbloss.

Att det numera är glömt att en tidigare toppchef inom försvaret levt vidlyftigt och dubbelt och att pressens intresse var blygsamt då det pläderades i Svea hovrätt i dag fanns det med andra ord ingen anledning att förvånas över.

Nu är det för all del en osedvanligt rubrikvänlig story som innehåller en hel del sex som har sålts, men sedan den första rättegången hölls för ett drygt år sedan har mycket vatten runnit under broarna.

Gängmedlemmar mördar varandra, pandemi bryter ut och Ebba Busch låter Säpo skjutsa en kompis hem.

Krävde två års fängelse

Viss förvåning bröt ut då Aftonbladet plötsligt dök upp, de två dagarnas förhandling har skett bakom stängda dörrar, men hovrättslagman Staffan Lind var välvilligt inställd och rapp och beslöt på stående fot att jag skulle få komma in.

Åklagare Daniel Suneson, rutinerad, hes röst, lät övertygande då han summerade alla sina indicier och krävde att tingsrättens dom på tio månaders fängelse för mannen för koppleri skulle skärpas till minst två år för grovt brott.

Förhandling i Svea Hovrätt.
Foto: NILS PETTER NILSSON
Förhandling i Svea Hovrätt.

Alla dessa mejl och sms, det går att fylla kartonger med dem, som visar att det var den åtalade som under fem års tid tog initiativ till att hans hustru sålde sex till den ena torsken efter den andra på det ena hotellrummet efter det andra.

Annonserna som lades ut, hon bad honom ta bort dem, varför skulle hon göra det om det inte var han som fixat dem från början?

Foto: NILS PETTER NILSSON
Försvarstoppen på väg in i rättsalen tillsammans med advokat Johan Eriksson.

Annat var tunnare. En väska med sexleksaker med dna från tre kvinnor som inte har med detta att göra. Vad bevisar det? I varje fall inte att mannen har varit hallick även åt andra.

Åklagaren fortsatte, segervisst, självsäkert. Han skjutsade henne till hotellen. Han har motiv, trots hög lön var ekonomin knackig, ungarna kostade så mycket. Han påverkade henne psykiskt.

Suneson har en förmåga att hamna i rampljuset. Är det inte en amerikansk rappare som åtalas för misshandel och ska fritas av Donald Trump, så har Paolo Roberto avslöjats med brallorna nere.

Så var det även med det här fallet då bubblan sprack och en av de tyngsta cheferna inom militären häktades och gav innehåll till kvällstidningarnas löpsedlar och tv-sändningar.

Från januari 2013 till december 2017 pågick den påstådda brottsligheten.

Det är inte bara i någon roman av John Le Carré som dessa trekanter – ja, mannen deltog stundom – hade utgjort en säkerhetsrisk och kunnat leda till utpressning från främmande makt eller inhemska gangsters.

Nu är det dock så att advokat Johan Eriksson är en de bästa i branschen. Och då det var tid för honom började ett annat tänkbart mönster skönjas.

Sålde sig själv

Han inledde med att rabbla domar han hittat i Göta hovrätt och tingsrätterna i Nyköping och Värmland.

En tungt kriminell man som sålt sin gravida hustru, en 24-årig kille som jobbat som escort runt om i Europa och blivit misshandlad och hotad, två rumänskor som i åratal tvingats försörja sig på rygg på en skitig madrass i Göteborg.

Berättelser från skuggsidor och bakgator, långt ifrån de sociala mediernas förljugna sagor om framgång och glamour.

Eriksson pratade om ”rättskällolära” och ”underättspraxis” och staplade argument. Har mannen främjat sexhandeln? Ja, men bara då även han sålde sig. Möjligen var han ”konsult” rörande annonserna, men mer är inte bevisat. Visst, hotellbokningarna gjordes på hans dator, men den hade även kvinnan tillgång till.

Foto: Polisen
Bevismaterial.

Den åtalade, rakat huvud, kostym, ett liv i ruiner, Försvarsmakten har sparkat honom, lyssnade, antecknade, viskade då och då till sin advokat.

Hans förra hustru har det nog inte heller så lätt. Men det pratades inte i någon större utsträckning om henne, hon var inte där.

Eriksson vevade på. Påpekade att det framkom i tingsrätten att kvinnan ljugit i förhör. Hon sålde visst sex då han låg på sjukhus. Hon fortsatte verksamheten efter att förhållandet var över.

– De levde i en gemensam sexuell fantasi om att sälja sig, hävdade advokaten.

Gammal lag

Hur det här ska sluta vågar jag inte spekulera i. Men målet är juridiskt intressant. Det avslöjar också att nuvarande lag har hunnit samla en inte oansenlig mängd damm.

Den är från 1953. Samma år som Nikita Chrustjov tog över makten efter Josef Stalin i Sovjet och Dwight D Eisenhower tillträdde som USA:s president. En tid då våldtäkt inom äktenskapet ännu var lagligt.

Sedan dess har moral och värderingar förändrats och människor lever friare.

God juridik är nu ingen färskvara, Olaus Petris domarregler från 1500-talet står sig förvånansvärt väl, men ibland behöver paragrafer putsas och ses över.

Går det, frågade sig advokat Eriksson, att vara gift med en prostituerad utan att på ett annat sätt dras in i verksamheten ekonomiskt såsom lagen är skriven?

Hovrättslagman Lind berättade att dom faller den 29 oktober.

Det var i det här runda rummet som det i november 1741 hölls likvaka för drottning Ulrika Eleonora den yngre.

Utanför fönstren glittrade Riddarfjärden i höstkylan och Stadshuset såg ut att längta efter den Nobelfest som i år ställts in.

Publicerad:

LÄS VIDARE