Nu har alla fifflare anledning att fira

Att Högsta domstolen stoppar dubbelbestraffning kommer att få konsekvenser med ett inte obetydligt underhållningsvärde.

Sluga räknenissar med obefintlig skattemoral står rimligen redan i kö för att stämma staten och begära resning för avtjänade fängelsestraff. 

Det är en inskränkning av de mänskliga rättigheterna att bestraffa en människa två gånger för samma brott.

Därför får inte en person som har tvingats betala skattetillägg därefter dömas för skattebrott, beslöt HD i går.

Domen är inte sensationell. HD ansåg förvisso för bara tre år sedan att dubbelbestraffningen var helt i sin ordning, men sedan dess har EU-domstolen slagit fast att det är den alls inte.

Och som om det inte räckte med det har svenska underrätter i några fall med stöd i Europakonventionen tolkat rättsläget annorlunda och struntat fullständigt i vad domarna på Riddarhustorget tyckte.

Dagens beslut avgjordes i plenum, vilket betyder att samtliga 16 justitieråd deltog i beslutet. Det sker ytterst sällan och endast då ett mål anses vara av betydande vikt för hur en lag ska tolkas.

Det finns de som har anledning att hoppa upp och ner av glädje just nu. Som till exempel Nordeamannen, han som slarvigt nog lät 490 000 kronor ligga och drälla i bilbarnstolen.

Mannen var en av sex som åtalades i vad som har kallats Sveriges största insiderhärva.  Aktier och optioner för 130 miljoner köptes och såldes sedan huvudpersonerna kommit över kursdrivande information som ännu inte nått allmänheten.

Nordeamannen tvingades betala ett skattetillägg på sex miljoner. Sedan dömdes han till två års fängelse för grovt skattebrott. Tingsrätten viftade bort invändningen att han redan hade straffats en gång.

Det är en dom som med all sannolikhet rivs upp. Jag förstår inte hur en domstol ska bära sig åt för att tolka HD på annat sätt.

Han och andra trixare är dagens vinnare. Denna population är kanske inte den första vi tänker på då grundläggande mänskliga rättigheter ska värnas, men nu är det en gång för alla så att själva idén med dessa är att de ska omfatta alla.

Vinnare är även vi som anser att systemet har varit barockt. Ett system där först skattemyndigheten är åklagare och domstol och bötfäller den som anses ha gjort fel och sedan domstol utfärdar ytterligare ett straff.

Förlorare är staten, som med fiskalt övermod i årtionden lyckades komma undan med den egendomliga tanken att skattetillägg inte ska anses vara ett straff utan en administrativ avgift.

Det ska för övrigt bli intressant att se om justitieminister Beatrice Ask blir lika upprörd över generositeten som i går visades fiffiga räknenissar som hon blev då de obstinata justitieråden kom fram till att knarkbaroner ska straffas hårdare än härjade kurirer.

Följ ämnen i artikeln