För sent att skrämma svenskarna

Det är för sent att skrämma Sverige och svenskarna.

För sent att stoppa medlemskapet i Nato.

Därför faller den ryske Stockholmambassadörens hot platt till marken och blir istället en påminnelse om vilken katastrofal felkalkyl Putin gjorde när han invaderade Ukraina.

Jag intervjuade ambassadör Viktor Tatarintsev alldeles för den ryska invasionen. Även då riktade han hot mot Sverige ifall vi skulle komma på idén att gå med i Nato.

Han upprepade samtidigt försäkringarna från Moskva om att Ryssland inte hade en tanke på att invadera Ukraina.

Vi vet alla hur det blev med den saken.

PLUS: Läs hela intervjun med Tatarintsev

Sedan den intervjun har Tatarintsev varit så gott som tyst. Jag har gjort upprepade förfrågningar om en ny intervju men han har avböjt.

När han nu tar bladet från munnen sker det i form av ett brev på ryska på ambassadens hemsida med rubriken ”Ett svenskt steg mot avgrunden”.

Där slår han fast att Sverige som Nato-medlem blir ”ett legitimt mål för Rysslands vedergällningsåtgärder”.

Det är egentligen vad Rysslands sagt hela tiden, även före invasionen, när man på olika sätt varnat Sverige för att gå med i Nato.

Ändå är det svårt att se brevet som någonting annat är ett sätt att försöka skrämma och hota Sverige och svenskarna. Ett sista desperat försök att få oss att tveka om Nato-inträdet nu när det stött på patrull i form av Turkiet och Ungern som hittills vägrat godkänna Sveriges medlemsansökan. En påverkansoperation som bär Kremls signatur.

Tyvärr, ur rysk synvinkel, är det nog alldeles för sent att ändra den svenska inställningen.

Före invasionen av Ukraina fanns det ingen majoritet i den svenska riksdagen för att gå med i Nato. Inte heller i folkopinionen.

Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev intervjuades av Wolfgang Hansson om säkerhetsläget i februari 2022.

Den som ändrade på det var Tatarintsevs chef, Rysslands president Vladimir Putin.

Först genom att föra fram aggressiva och orealistiska krav på en ny världsordning som skulle ge Ryssland mer makt och sedan genom att låta sina stridsvagnar rulla in i Ukraina.

Det blev ett brutalt uppvaknande för svenska och finska politiker och för medborgarna i de båda länderna.

Över en natt gjordes en helt ny bedömning av Rysslands farlighet och fientliga intentioner.

Politiker och medborgare som tidigare tänkt att det var dumt att fullt ut gå med i Nato eftersom det skulle rubba den säkerhetspolitiska balansen i vår del av Europa blev nu rädda för att Sverige kunde vara en kommande rätt på Putins erövringsmeny.

Finland som ända sedan andra världskriget gjort bedömningen att det vore att provocera Ryssland att gå med i Nato ändrade sig först. Sedan var det dags för socialdemokraterna i Sverige att göra samma helomvändning.

Allt Ryssland och Putin gjort sedan dess har bara bekräftat att Finland och Sverige är säkrare i Nato än utanför.

Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev.

Den brutala krigföringen helt utan hänsyn till civilbefolkningen, de omfattande och fruktansvärda krigsförbrytelserna, de hårresande lögnerna och det ständiga hotandet med kärnvapen. Allt har bidragit till att alla förhoppningar att utanför Nato kunna leva alliansfritt i skuggan av ett fredligt Ryssland, har grusats.

Den ryske ambassadörens brev kommer alldeles för sent för att kunna ändra på något av detta eller påverka den svenska opinionen. Om hoten påverkar åt något håll så förstärker det snarast känslan hos de flesta att Sverige fattat rätt beslut som övergett en över 200 år gammal tradition av alliansfrihet.

Jag tror fortfarande inte att det finns skäl att oroa sig över några ryska militära attacker mot Sverige inom överskådlig framtid. Men tyvärr grundar sig den uppfattningen inte längre i en logisk analys som säger att det vore extremt korkat av Ryssland att angripa eller försöka invadera Sverige. Utan mer på det faktum att Putin just nu har händerna fulla i Ukraina för lång tid framöver.

Genom att attackera Ukraina visade Putin att han inte längre styrs av rationellt tänkande utan av en imperialistisk stormaktsdröm som stigit honom åt huvudet.

Invasionen har på punkt efter punkt fått rakt motsatt effekt mot vad som var Putins mål och krav innan han fattade det ödesdigra beslutet att angripa sitt grannland. Nato är mer enat än någon gång tidigare, Finland och Sverige är på väg in i Nato och Ukraina är definitivt på väg in i västlägret.

Tatarintsev skriver i sitt brev om rysskräcken som spridits i Sverige ”i årtionden om inte århundraden”.

Där kan jag delvis hålla med honom. Före den 24 februari fanns det hos vissa en då omotiverat stor rädsla för ”den ryska björnen”. Då var tanken på en rysk militär attack mot Sverige närmast skrattretande.

Allt det har ändrats. Ryssland har visat att man helt omotiverat är beredd att angripa sina fredliga grannar.

Visserligen ligger ribban betydligt högre för att attackera ett Nato-land men med tanke på Putins irrationella beteende och hotbrev av den typen som Tatarintsev författat går det tyvärr inte längre att utesluta någonting.