S och SD - handsken är kastad

De två partierna har länge sett varandra som huvudmotståndare, men sedan SD blev ett samarbetsparti till regeringen har kampen skruvats upp ytterligare ett snäpp.

Bara en dag in på det nya riksdagsåret hölls den första partiledardebatten och det var mellan Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson som hettade till.

Båda partierna är beroende av det andra för att säkra framtida valsegrar.

Kanske var det lite skämtsamt i början när SD sa att de skulle bli det nya Socialdemokraterna, statsbärande och landets största parti. Men efter valet för ett år sedan anser inte partiet längre att detta är drömmar, utan det enda rimliga målet för partiet.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har under lång tid levt i symbios med varandra. Det började med att S skräckslaget såg på medan SD sög upp missnöjda LO-väljare. I takt med att SD växt som parti, har också deras ambitioner växt.

Sossarna har i många år gått hårt åt SD i debatten. Inte minst under förra årets valrörelse och sedan den nya regeringen tillträdde. Socialdemokraternas främsta kritik mot Kristersson-regeringen har varit att den får stöd av SD.

Sverigedemokraterna har försvarat sig lite halvhjärtat - men om vi tittar på dagens riksdagsdebatt verkar det vara slut på loja reaktioner - nu är handsken kastad.

Jimmie Åkesson och Magdalena Andersson vid höstens första partiledardebatt i riksdagen.

Det hade gått att höra en nål falla

Det började med en lång tystnad för dramatisk effekt, innan Jimmie Åkesson harklade sig och sa:

– Jag är mållös. Här står Sveriges före detta statsminister och pratar strunt.

”Struntet” som Åkesson hänvisar till är att Magdalena Andersson strax före kritiserat SD-toppen Richard Jomshof. Enligt Andersson har han spätt på konflikterna kring koranbränningarna och drivit på den säkerhetspolitiska krisen i landet. Anledningen är Jomshofs sommar av islamkritiska uttalanden i sociala medier.

Jomshofs åsikter har inte varit någon hemlighet, men i det spända säkerhetspolitiska läge som råder har kritiken mot honom framför allt handlat om den dåliga tajmingen. S, C, V och MP har också försökt att avsätta Jomshof från sin post som justitieutskottets ordförande.

Nu har saken redan avklarats i justitieutskottet och Jomshof sitter kvar med Tidöpartiernas stöd och deras majoritet i utskottet.

”I takt med att SD växt som parti, har också deras ambitioner växt”

Nu börjar kampen om regeringsmakten 2026

I den efterföljande debatten, som handlade om vilken lagstiftning som bäst skulle kunna stoppa den sortens koranbränningar som vi nu ser - antog Magdalena Andersson Åkessons utmaning. Efter en längre tystnad utbrast hon:

– Jag blir mållös.

De kommande tre åren kommer domineras av kampen mellan S och SD. Det kommer att handlar om vem av de två partierna som vinner kampen och verklighetsbeskrivningen. SD säger att landets förfall är Socialdemokraternas fel och S säger tvärtom att det är Sverigedemokraterna som gör landet sämre.

Vem som vinner får vi se efter nästa val.

Att SD aldrig förlorat politiskt borde göra Socialdemokraterna nervösa. Att S aldrig varit såhär populärt hos väljarna på över ett decennium, borde göra SD nervöst.

Oavsett behöver de varandra för kunna vinna de politiska segrar som behövs för att ta regeringsmakten.