Det är långt från förslag till verklighet

Uppdaterad 2013-06-04 | Publicerad 2013-05-31

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

ANNIKA CREUTZER: Finns ingen anledning för oss sparare att börja oroa oss – än

Ta det lugnt!

De nya förslagen till premiepensionsfonder är bara ett diskussionsunderlag. Det är långt till att något av dem blir verklighet.

Annika Creutzer.

I dag presenterades Premiepensionsutredningens förslag av utredaren Stefan Engström. Han har valt att presentera två alternativ, ”vägval” som Pensionsarbetsgruppen får ta ställning till. I Pensionsarbetsgruppen ingår de fyra regeringspartierna samt socialdemokraterna.

Det har varit stor förväntan på utredningens förslag. Det är en mångmiljardindustris framtid som står på spel. Men det blev bara två mycket skissartade förslag. Dessutom kan vi notera att utredningen inte får så någon större status av regeringen, det var bara två statssekreterare och ingen minister som tog emot utredningen. När Pensionsåldersutredningen presenterades var socialförsäkringsminister Ulf Kristersson på plats. Den här frågan delar han dessutom med finansmarknadsminister Peter Norman.

Det är alltså bara två ”vägval” och inga konkreta förslag i premiepensionsutredningen. Det ena går ut på att det ska bli hårdare villkor för de fonder som ska finnas med som valbara fonder i premiepensionssystemet. Hur många som klarar eventuella krav återstår att se men det blir troligen mycket färre än de i dag över 800 fonderna.

Det andra ”vägvalet” är att det startas nya jättefonder och att dagens fonder inte längre får ta hand om pensionspengarna. Hur dessa fonder ska byggas upp och hur och av vem de ska förvaltas återstår att se.

Engström öppnar för både staten och privata fondbolag som ansvariga.

Bakgrunden till utredningen är att premiepensionsvalet inte blivit vad man hoppades på från början. Färre än förväntat väljer fonder så de mesta hamnar i icke-väljaralternativet Sjunde AP-fondens Såfan. (Ja, soffliggarfonden heter Såfan.)

De som väljer har varit mer eller mindre framgångsrika. Det går att spekulera bort alla premiepensionspengarna på dåliga fondplaceringar och då finns risk för att samhället måste gå in och stötta den som får en sämre pension.

Men det finns också starka krafter som verkar för och emot ppm-fonderna som de populärt brukar kallas. Det är mycket få som väljer fonder från början, det är sant. Men många väljer när det gått några år och det finns mer på kontot.

Det är också sant att det finns många företag som tjänar pengar på att människor inte vill välja själva utan köper denna tjänst. Men lagstiftningen har ändrats och det går inte att göra massfondbyten, vilket affärsidén bygger på.

Men vägen till verklighet är lång. Så det finns ingen anledning för oss sparare att börja oroa oss än. Däremot är utredningen en påminnelse om de fonder vi så lätt glömmer bort. Många har inte bytt fonder sen det första valet för över tio år sedan. Det kan vara dags att gå in och byta dåliga placeringar mot bättre. I dag finns bra verktyg för fondjämförelser på fondkollen.se och hos morningsstar.se.

Och vill du inte välja så är Såfan ett bra alternativ. Tänk dock på att denna fond går mer upp och ner än vanliga aktiefonder (det finns en så kallad hävstång på 1,5). Det gör att det kan bli en riktigt usel pension om du flyttar över pengarna till Pensionsmyndighetens livbolag i samband med att du börja ta ut pension. Skulle fonden vara i en svacka blir det färre kronor som flyttas. Men prickar du in en topp kan det bli avsevärt mycket mer. Den risken borde Sjunde AP-fonden upplysa mer om, nu när man öser ut miljoner i reklampengar. Stefan Engström vill ta bort risken att förlora pengar vid en överföring genom att avskaffa pensionsmyndighetens livbolag. Livbolaget ger idag en garanterad avkastning på fem procent.

ANNIKA CREUTZER

Följ ämnen i artikeln