Så kommer du att dejta 2024

10 trender som förändrar hur vi lever nästa år

Det går inte att förutse framtiden.
Men man kan gissa.
Faktum är att jag är så pass bra på det att det numera är mitt jobb.

Som omvärldsbevakare synar jag varje vecka 2500 nyheter, undersökningar och forskningsstudier för att identifiera trender och fenomen som formar framtiden. Nya innovationer (som sprit som smakar smält ost och kändis-smoothies för 200 spänn i Los Angeles) är alltid kul, men jag är framför allt besatt av att identifiera paradigmskiften innan de har blivit en accepterad standard. Särskilt tekniska, som internet, mobiltelefonen, radion och tv:n. Med andra ord: uppfinningar som dikterar hur vi lever våra liv. Jag är egentligen inte intresserad av tekniken. Däremot hur den påverkar människan och våra sociala konstruktioner. Så för att ringa in det nya året vill jag bjuda på tio antaganden om hur tekniken kommer att förändra världen och ditt liv nästa år.

1. En ny dejtingapp gör att skilsmässorna minskar

Nej, 2024 blir inte året då du kan dejta vem du vill genom tidsresor eller hologram. Det blir tyvärr inte heller året då du kan telepati-dejta med hjälp av BCI-teknik (brain-computer interface) som gör det möjligt att flörta genom tankeöverföring. Allt det där kommer senare. Däremot kommer utvecklingen av artificiell intelligens att hjälpa oss att hitta vår livs kärlek på helt nya sätt nästa år. Användandet av dejtingappar exploderade vid millennieskiftet och i dag är Tinder & Co det överlägset vanligaste sättet hur kärlekspar träffas. Men nu har vi ledsnat på att svajpa. I USA är hela 90 procent av de unga frustrerade över den digitala
köttmarknaden som inte har utvecklats nämnvärt det senaste decenniet.

2024 kommer en ny AI-driven app att förändra den globala dejtingscenen från grunden genom en rad olika förbättringar. OBS! Bilden är arrangerad.

Men i år kommer en ny AI-driven app att förändra den globala dejtingscenen från grunden genom en rad olika förbättringar. Den kommer att matcha användarna på nya och mer precisa sätt inom allt från musiksmak till värderingar och livsstil. Och tack vare robotassistenter som är specialiserade på att välja ut den ultimata profilbilden och coacha dig i hur du ska flörta kommer vi alla att framstå som Scarlett Johansson och Timothee Chalamet. AI-assistenten kommer att göra grovjobbet och dejta massor av andra AI-assistenter innan hen har prickat rätt. Och det är först då – när roboten har hittat din ultimata partner — som du kliver in i matchen. På sikt kommer den här superappen att ha stor påverkan på den globala skilsmässostatistiken eftersom relationerna är skräddarsydda redan från dag 1.

2. En svensk politiker blir blåst av en AI-deepfake

Som när den högerextreme konspiratören Alex Jones nyligen trodde att han intervjuades av komikern Louis CK, men plötsligt fick se sig utfrågad av pappan till en pojke som dog i en skolskjutning som konspiratören Jones tidigare hävdat var en bluff.

3. Du börjar att prata med dina appar

Glöm de senaste årens dumma röstassistenter. Tack vare utvecklingen av generativ AI blir apparna smartare än någonsin. 2024 finns det bara en skillnad mellan att prata med människor och chattbotar: robotarna är bättre på att formulera sig än människor.

4. Någon du känner är otrogen med en robot

99 procent av de frågor och direktiv som AI-verktyg som ChatGPT och Midjourney vägrar besvara eller utföra handlar om sex. Techgiganterna – som Google och Microsoft – vågar inte exploatera våra primitiva behov (och vår ensamhet) fullt ut, men det
kommer någon annan – och de kommer att bli svinrika på kuppen.

5. Någon du känner skaffar en AI-psykolog

Kommunicerar du mer digitalt än IRL med dina vänner? Du är inte ensam. Däremot kanske du känner dig ensam? Det är du inte heller ensam om. Det pågår en ensamhets-pandemi och därför kommer robotpsykologerna att drunkna i jobb – trots de uppenbara
säkerhetsriskerna med att blotta sig själv och ta råd av någon utan själ och logiskt tänkande.

6. Filmer och tv-serier baserade på spel fyller biotablån och streamingtjänsterna

Det är onekligen på tiden efter de senaste årens superhjälte-inferno. En tredjedel av jordens befolkning är gamers och spelindustrin är värd mer än musik-, bio- och videostreamingmarknaden ihop.
En av de mest hyllade kommer att vara filmen Fallout som produceras av gänget bakom tv-serien Westworld.

7. Rumänien sätter nytt turistrekord

Orsaken är den populära Nexflixserien ”Wednesday” som spelades in där och blev en av världens mest tittade tv-serier i år. 2024 släpps säsong två – räkna med ny megahajp då.

8. Vi spenderar rekordmycket på mänskliga upplevelser

Undersökningar visar att vi hellre investerar pengar i IRL-upplevelser – som resor och konserter – än i vår pension. Det är knappast förvånande. Vi är uppkopplade mer än någonsin, samtidigt som pandemin fick oss att inse att vi bara lever en gång. Men trenden blir större än så. Årets uttryck blir ”AI kan inte göra allt” och vi betalar i allt större utsträckning för saker – prylar, konst och inredning – som människor har skapat för hand.

9. Du testar ”digital detox”

Som en motrörelse till den alltid uppkopplade livsstilen kommer vi att för första gången sedan internets födelse få se en trend där människor medvetet väljer att stänga av och skapa platser där teknik och digital kommunikation är begränsad eller förbjuden. Det börjar med telefonfria söndagar och slutar med månadsfasta för de mest extrema.

10. Vi flyr de sociala plattformarna

Det är en av många konsekvenser av vår digitala detox. Men några plattformar lyckas bättre än andra. TikTok behåller positionen som den främsta kulturbäraren, medan Threads passerar X och Linkedin förvandlas till Facebook anno 2014.

Hur många rätt tror du att jag får? Om ett år vet vi – och då kommer jag att avslöja facit i den här kolumnen.

Följ ämnen i artikeln