Nu närmar vi oss pudelns kärna

USA ökar pressen och vrider om armen på Erdogan.

Frågan är om det är bra eller dåligt att de gör det så offentligt.

I vilket fall börjar vi närma oss pudelns kärna för vad som egentligen avgör om Sverige och Finland ska bli Nato-medlemmar.

27 senatorer har skickat ett brev till Joe Biden där de hotar med att stoppa försäljningen av stridsflygplanet F-16 om Turkiet inte godkänner Sverige och Finland. Det markerar första gången som det offentligt sägs klart ut att det finns en koppling mellan Turkiets möjligheter att få köpa planen och Nato-utvidgningen.

PLUS: Så farligt blir det för Sverige – utanför Nato

Tidigare har både Biden-administrationen och Turkiet hävdat att det inte finns något sådant krav för att den stora vapenaffären värd 200 miljarder kronor ska kunna genomföras.

Brevet är anmärkningsvärt på två sätt.

Dels för att det så tydligt sätter press på president Erdogan och utfärdar ett ultimatum mot en annan medlem av Nato. Antingen godkänner du Sverige och Finland eller så blir det inga stridsflygplan.

Dels för att det är senatorer från både demokraterna och det republikanska partiet som gemensamt undertecknat brevet. I dagens starkt polariserade amerikanska politik är det mycket ovanligt med något som helst samarbete mellan de två rivaliserande partierna.

Att de samarbetar i just den här frågan visar vilken vikt de lägger vid att Sverige och Finland blir medlemmar.

För de båda länderna är det givetvis en välkommen hjälp att USA nu sätter press på Turkiet. Det är inte bara en tom markering. Kongressen kan stoppa vapenaffären.

Vägrat sälja planen

Jag har ända sedan Erdogan plötsligt "out of the blue" började bråka om Sveriges och Finlands medlemskap skrivit att det bara är USA som kan ge honom vad han egentligen vill ha. Sverige och Finland är bara brickor i detta spel, som Erdogan försöker utnyttja för egen vinning.

Turkiet är i starkt behov av att modernisera sin flotta av stridsflyg. De 40 F-16 man vill köpa är av en modernare modell än de 79 man redan har. Dessutom vill man ha en uppgradering av de existerande planen.

USA har länge vägrat sälja planen till Turkiet sedan Erdogan bestämde sig för att köpa ett ryskt luftvärnssystem 2017. Ett köp som gjorde att Turkiet kastades ut ur processen att få köpa det modernare stridsflygplanet F-35.

Erdogan har sett Nato-utvidgningen som en chans att få USA att gå med på F-16 affären. Men utan att det ska finnas någon offentlig koppling mellan de två.

Senatorernas brev innebär att konflikten blir tydlig för alla. Vid ett första påseende är det bra för Sverige men det finns faror med offentligheten.

Det kostar mer för Erdogan att ändra sig än det hade gjort om USA vridit om armen på Turkiets president bakom kulisserna. Jag är övertygad om att Biden ändå hade stoppat affären om Erdogan fortsätter blockera Nato-utvidgningen.

Militärkupp

Senatorernas brev är egentligen adresserat mer till Erdogan än till Biden.

Å andra sidan är Erdogan en auktoritär ledare som skaffat sig kontroll över merparten av de fria medierna i Turkiet. Han kan forma propagandabilden av affären mycket som han själv vill.

Frågan är också om F-16 planen räcker som påtryckningsmedel.

Den religiöse ledaren Fettulah Gülen som Erdogan anklagar för att ligga bakom försöket till militärkupp 2016 har tagit sin tillflykt till USA men amerikanerna har än så länge vägrat utlämna honom.

Erdogan är också väldigt pigg på en ny invasion i norra Syrien för att rensa området närmast den turkiska gränsen från de syriska kurder som han anser är i maskopi med den terrorstämplade gruppen PKK och vars gemensamma syfte det är att bilda en kurdisk stat som omfattar även delar av Turkiet.

USA och övriga Nato motsätter sig en sådan offensiv eftersom de syriska kurderna i YPG/PYD fungerat som Natos marktrupper i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten.

Viktig signal

Förhoppningsvis kan senatorernas brev få den svenska regeringen att bli lite mindre febrig över att Nato-medlemskapet dröjer. Till det bidrar säkert också den finska statsministern Sanna Marins försäkran i går under ett besök i Stockholm att Finland inte har några planer på att gå med i Nato utan Sverige.

En viktig signal till både Erdogan och Putin att det inte går att spela ut de två nordiska länderna mot varandra.

Statsminister Kristersson bör nu låta USA göra jobbet, avvakta valet i Turkiet i maj och hoppas på grönt ljus från Turkiet senaste i höst. Men sluta lyssna och reagera på Erdogans ständigt växlande krav.

Bemöt Erdogan med tystnad.