Lagen närmast att betrakta som lotteri

En tonåring som lade ut en nakenbild på en flicka åtalas – samtidigt som förundersökningen mot en bloggare som spred grova lögner om skolkompisars sexliv slängdes i papperskorgen.

Förtalslagstiftningen är lika godtycklig som föråldrad.
 

En ung flicka upptäckte en dag att någon hade skapat ett fejkkonto på Facebook och publicerat ett nakenfoto på henne.

I dag åtalades en annan flicka i samma skola för förtal. Ett mycket ovanligt åtal, då lagstiftaren anser att den här typen av kränkningar är någonting som rättsväsendet i regel inte ska befatta sig med.

Den som känner sig förtalad får själv föra sin talan, vilket i händelse av nederlag i domstol riskerar att bli en kostsam historia.

Nu anser dock chefsåklagare Laila Kirppu i Växjö att brottet faller under allmänt åtal. Detta trots att fejkkontot endast hade 50 vänner som kunde se bilden. Och trots att Facebook blockade kontot efter fem minuter.
 

Jag säger inte att detta är fel. Tvärtom, det är utmärkt att samhället reagerar. Men det finns en godtycklighet i lagstiftningen som är bekymmersam. Liknande övergrepp sker nämligen hela tiden utan att polis och åklagare reagerar.

I dagarna har till exempel polisen i Värmland lagt ner en förundersökning mot en person som på en blogg och på en Facebook-sida spred lögner om sju 15-åriga flickors sexliv. 3000 personer, en tredjedel av den aktuella kommunens befolkning, "gillade" sidan.

Den ansvarige polisen delade inte rektorns uppfattning om att det rörde sig om "grovt sexuellt förtal".

Om detta finns ett och annat att säga. Förundersökningsledaren intervjuades i går av Värmlands Folkblad och pratade mest strunt. Han hävdade bland annat felaktigt att Instagramfallet i Göteborg resulterade i åtal därför att uthängningarna ledde till upplopp.

Den måttligt ambitiöse polisen tycks även ha struntat i att det i lagen anges att en av de speciella omständigheter som gör att åklagare kan väcka allmänt åtal är att brottsoffret är under 18.
 

Sant är att dessa två fall skiljer sig åt på flera punkter. Sant är också att juridik inte är en exakt vetenskap utan en disciplin där bedömningar ofta fäller avgörandet.

Att vi har en lag som närmast är att betrakta som lotteri är dock bekymmersamt. Vilket även faktumet att lagen skrevs på en tid då förtal mest handlade om folk som satt och snackade skit om varandra efter några järn på bykrogen är.

Med internet får förtalet och lögnerna en helt annan spridning än vad forna tiders lagstiftare kunde föreställa sig.

Detta är allvar. Några av ungdomarna i Instagram-målet har vittnat om att de började fundera på självmord.

Riksdagens ledamöter har all anledning att reformera lagstiftningen. Förtal bör falla under allmänt åtal i en helt annan utsträckning än i dag.

Följ ämnen i artikeln