Brodd-armén tar över västvärlden

Se upp, alla superduktiga, sönderstressade och trötta 35-plussare. Alla ni som kör på så det ryker, men som ändå inte lyckas jaga ihop någon ”egen-tid”.

Nu kommer brodd-armén och den kommer att köra över er.

Här talar vi om 55-plus, ”babyboomers” och ”ungdomlingar”, en växande grupp som både har tid och energi att styrketräna, jogga, motionera och hålla sig i form. Som har råd och ork att shoppa och konsumera och resa och träffa nya.

Och lägga upp strategier för att fortsätta jobba. Så att de aldrig någonsin behöver släppa taget.

Har ni inte lagt märke till hur 40- och 50- och 60-plussare har ätit sig in i medielandskapet den senaste tiden?

Dagens Nyheter har haft en artikelserie om ”Sex efter sextio”. Svenska Dagbladet har skrivit om ”Ungdomlingarna”, en grupp högutbildade 65–89-åringar som inte har lagt märke till att de har blivit äldre och som tänker fortsätta att leva sitt liv ”i spänning”.

Fler veteraner: Förra veckan blev ”Veteranen”, Sveriges pensionärsförbunds medlemstidning, vald till Årets tidskrift. SVT har också satsat på en veteran – kriminologen och författaren Leif GW Persson. I ”Veckans brott” visar Persson att han är en riktig veteran, när han inte försöker plocka några poäng på att tala så där tillrättalagt och flåsigt fort.

Persson talar släpigt. Han talar entonigt och långsamt.Han talar med auktoritet. Han talar så att man lyssnar.

Och så har vi Anka-kvinnorna i Hollywood.

Tja, de kanske inte är några 70-åringar precis, men med sina fixade ansikten och superblonderade hår ser de faktiskt ut som om de vore det.

Hur som. För några år sedan skulle TV3 aldrig ha satsat på en kvinna som var en dag över 25.

Så har vi Kanal 5 och ”Pensionärsjävlarna”, en tv-serie där ett gäng 70-plussare kommer att göra livet surt för några 20- och 30-plussare.

Tro nu inte, att det här är en trend. Att det är något som går över. Det här handlar om ekonomi. Och mönstret är likadant över hela västvärlden.

De äldre blir bara fler, friskare och äldre. Och att vara många och köpstarka och lediga betyder inflytande och makt.

Nej, det här går inte över. Vartannat barn som föds i dag kommer att bli 100 år.

Följ ämnen i artikeln