Fräcka vaccintjuvarna borde sparkas

Det är väldigt långt kvar.

Bara en liten del av Sveriges äldre har blivit vaccinerade.

Och det kommer ta lång tid innan det finns mer vaccin tillgängligt för äldre.

Folkhälsomyndigheten sa från början att den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccin före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död.

Den tydligaste riskfaktorn är hög ålder.

Det låter enkelt. Men det följs knappast.

Av de svenskar som fått första sprutan vaccin mot covid-19 är färre än hälften 70 år och äldre.

127 444 av Sveriges mer än 1,6 miljoner 70-plussare har hittills fått den första vaccindosen, enligt de senaste siffrorna.

Inte ens hälften av 90-åringarna är vaccinerade.

De flesta doserna har gått till yngre, personal inom vård och omsorg. 

Det kanske är rätt. Men då borde det ha sagts från början att detta är prioriteringen, i stället för att tuta i äldre och deras anhöriga att de står först i kön.

Fakta är att till exempel Region Skåne vaccinerat lika många 30-39-åringar som 90-åringar och äldre.

Alla dessa yngre personer har fått Modernas eller Pfizers vaccin, och när det kommer nya leveranser av de här vaccinerna ska de yngre ha spruta nummer 2.

Sen kommer Astra Zenecas vaccin som bara får användas på personer under 65 år.

Det är svårt att se när det kommer att finnas vaccin tillgängligt för äldre.

Det kommer att ta ett bra tag. Andelen yngre som får sprutan framöver lär bara öka.

Många anhöriga som skriver till mig undrar varför deras äldre släktingar och familjemedlemmar inte blir vaccinerade. Och så här ser det tyvärr ut.

När Folkhälsomyndigheten la fram vilka personalgrupper som skulle prioriteras samtidigt som äldre, visste jag för min del inte vilka stora mängder människor det handlar om.

Det har varit helt chockerande att följa hur denna kanske i sig riktiga prioritering av patientnära personal, har spridit sig till ett nonchalant och gränslöst utnyttjande av närheten till vaccinet av icke-prioriterad personal, chefer och sjukhusledningar.

Den 57-åriga socialchefen i Upplands Väsby skäms inte ett dugg för att han tagit sprutan. ”Jag har diabetes, hjärtproblem och högt blodtryck”, försvarar han sig.

Karolinska, Capio och Norra Älvsborg har sjukhusledningar som trängt sig före i vaccinationskön. En del toppchefer har även sett till att få anhöriga vaccinerade.

I Täby vittnar den medicinskt ansvariga sjuksköterskan om mutförsök och folk som försöker övertala henne att ge dem sprutan.

”Det är osmakligt. Det är ett oerhört kattrakande att få sitt eget vaccin”.

I Norrbotten gav ett 30-tal vårdanställda vaccin till varandra, fast chefen sagt att det var reserverat för äldre.

Det här tycks aldrig ta slut. Ju fler stötande fall som avslöjas, desto fler tycks ta chansen. De verkar inte se något fel i det.

Det rätta vore att ge de fräcka vaccintjuvarna sparken.

Man kan ju fråga sig vad som hänt om det var barn under 15 år som drabbades hårdast av pandemin. Skulle alla dessa chefer med berått mod då struntat i prioriteringsordningen och roffat åt sig vaccin?

Dagens Nyheter hade i veckan en genomgång av hur vaccinationen av 65-plussare i Fas 2 ska gå till. Det är rörigt. Rubriken var: ”Regioner saknar färdig plan för vaccinbokning”.

Det är slående hur olika regionerna tänker, planerar och kommunicerar. Men vad spelar det för roll? Vaccineringen i Fas 2 skjuts upp på grund av brist på vaccin, meddelar SKR.

Gotland är bäst i Sverige. De har vaccinerat över 80 procent av 90-plussarna och hälften av 80-89-åringarna. Stockholm är sämst med 25 procent av 90-plussarna vaccinerade och sju procent av 80-89-åringarna.