Nu måste USA ha tagit cliffhangers lite för långt

Dödskammaren på Huntsvillefängelset.

Han hette Derrick Dwayne Charles och han finns inte längre. I tisdags tog 36-åringen sitt sista andetag på ett ställe jag numera är väl bekant med: den grönmålade dödskammaren i Huntsville, Texas.

Derrick Charles var dömd till döden för att vid 19 års ålder ha mördat sin 15-åriga flickvän, hennes 44-åriga mamma och 77-åriga morfar. Han har erkänt brottet, sa att han var hög när han gjorde­ det. Charles hade rökt marijuana­ spetsad med balsameringsvätska och hallucinerade under morden.

Ett par människorätts­organisationer protesterade innan avrättningen, de ansåg att Derrick Charles var för psykiskt sjuk för att förstå sitt handlande. Men diverse intyg, att han fått psykiatrisk vård som ton­åring samt led av både depression­ och en möjlig hjärnskada, hjälpte föga.

När fängelsedirektören i förrgår frågade om han ville­ säga några sista ord skakade han på huvudet.

– Nej, jag är redo att åka hem.

Sekunderna senare gick pentobarbitalet in i hans kropp.
När han tog två snabba ande­tag klockan 18.36 i tisdags, innan han tystnade för gott, blev han person nummer 525 att avrättas i del­staten i modern tid.

Han är vad min kamrat Jason­ Clark, presschefen på Texas kriminalvård som såg honom dö, kallar ”en vanlig avrättning” när jag pratar med honom. En vanlig avrättning. En siffra i mängden.

Men ändå fick hans död stor uppmärksamhet i gårdagens nyhetssändningar och dagstidningar.

Fast det var inte förlusten av ett liv som diskuterades. Det var förlusten av en drog.
Anledningen till mediahysterin stavas pentobar­bital, ämnet som dödar fångarna.

Mannen må vara en i mängden, men giftet som gick in i hans kropp är det inte.

Flera distributörer har slutat sälja efter hot och i samband med Derrick Charles avrättning gick Texas­ ut med en nyhet som upprör många i USA:s mest dödsvänliga stat:

Förråden är snart slut.

Två män står på tur att dö i juni.

67-årige Lester Bower, som är en av de fångar som suttit längst på death row, över trettio år, och Gregory Russeau, 45, som väntat på döden i tolv år. Men kriminalvården har bara gift kvar till en avrättning.

Nog för att USA är bra på cliffhangers. Men just nu har de tagit ”to be continued” ett steg för långt.

LÄS MER: ”En vecka med döden” – Carina Bergfeldts reportageserie om dödsdömda i USA

Följ ämnen i artikeln