Historien bakom Micke Gomorron

Mike Bongiorno.

Bredvid vändplatsen för turistbussar i den italienska skid­orten Cervinia står en liten bronsstaty. Den föreställer övre halvan av en leende, välkammad man med uppknäppt skjorta och fritidsjacka. Han höjer höger arm i en svepande välkomstgest. I den vänstra håller han ett par skidor, utan bindningar.

På den enkla sockelns front står det: Mike Bongiorno.

På höger och vänster sida står devisen: Sempre piu in alto.

Min italienska är kass, men jag får det till att killen, i direkt översättning till svenska, skulle heta Micke Gomorron. Och att han alltid strävade mot toppen.

Nyfiken? Jag blev det. Här är ­storyn:

Mike Bongiorno föddes i New York 1924, av italienska föräldrar, och flyttade tillbaka till det gamla landet som nioåring. Under Andra värld­s­kriget jobbade han för de italienska partisanerna, tillfångatogs av Gestapo och skickades till koncentrations­lägret Mauthausen i Österrike.

Han frigavs vid en fångutväxling mellan USA och Tyskland, hamnade i New York och började där arbeta på en italiensk radiostation.

År 1953 flyttade Bongiorno till­baka till Italien. I januari året därpå startade de första tv-sändningarna med Bongiorno som en av programledarna. Resten är italiensk tv-historia.

Han ledde otaliga lekprogram, kallades ”frågesportkungen”, flankerades oftast av lättklädda unga kvinnor, blev folkkär och kunde emellanåt räkna 30 miljoner tittare. Han ­inledde varje program med att ut­ropa ”Allegria!”, vilket mycket fritt översatt betyder ”Upp med humöret!”

Enligt författaren Umberto Eco ­förkroppsligade Bongiorno den ­absoluta medelmåttigheten, vilket inte hindrade att han så småningom köptes över till Silvio Berlusconis ­tv-imperium, där han fortsatte med olika underhållningsprogram.

Bongiorno fick ordnar och medaljer, men blev aldrig senator på livstid. Han tillbringade mycket tid i skidbackarna ovanför Cervinia. En gång sattes han av med helikopter på toppen av Matterhorn för att göra en ­reklamfilm för en grappa. På filmen skulle han ropa ”Sempre piu in alto” (fritt översatt: ”Alltid mot högre ­höjder”), men ett oväder tvingade honom kvar på berget i flera timmar. ”Jag hade bara gud”, sa han senare om upplevelsen, ”helikoptern kom tillbaka som en ängel”.

Efter mer än 50 års tv-karriär dog Bongiorno av en hjärtattack, 85 år gammal. Han fick en statsbegravning, och ­ceremonin sändes i tre tv-kanaler. Två år senare stal gravplundrare hans mahognykista med kroppen i. Kistan hittades ­efter elva månader, intakt i ett dike. Gärningsmännen och deras ­motiv är fortfarande okända.

Dialektalt

Godmorgon stavas ­buongiorno på italienska. Men eftersom dialekterna är många förekommer också den alternativa stavningen bongiorno, vilket alltså även är ett egennamn. I Sverige heter den äldsta adelsätten Natt och dag.

Hylands staty

En staty av den svenske tv-legendaren Lennart ­Hyland, bekostad genom en folklig insamling, stod länge utanför Sveriges Televisions kontorshus. Den gömdes ­senare i företagets personalpark. Eftersom Hyland refererade Vasaloppet i 30 år borde statyn kanske kompletteras med ett par skidor och flyttas till Mångs­bodarna.

Följ ämnen i artikeln