Fantasin är imponerande för att få skoleleverna fria

Överklagar Tre elever på den anrika skolan i Sigtuna är häktade misstänkta för grov misshandel av en yngre elev. Alla tre nekar till anklagelserna.

Få är så kreativa som brottmålsadvokater när förmildrande omständigheter ska skakas fram.

Det är således inte överraskande att överklagandet av häktningarna av Sigtuna-­eleverna erbjuder läsning av visst ­underhållningsvärde.

En ambitiös advokat gör sitt yttersta för sin klient, och när det är svårt att finna goda argument sätts fantasin på prov.

Ta bara Geir Lippestad, Anders Behring Breiviks advokat. Att försvara denne person är en ­inte helt tacksam uppgift, men Lippestad har kavlat upp skjortärmarna och anför faktumet att terroristen skonade de yngsta barnen som förmildrande omständighet.

Här i Sverige har tre elever vid internatet i Sigtuna häktats som misstänkta för grov misshandel. Allvarlig brottslighet med andra ord och inte konstigt att de trots ungdom hålls inlåsta.

På fri fot skulle de ju kunna snacka ihop sig eller försöka påverka vittnen eller pojken som har fått stryk.

Men pojkarna tycker inte om att vara häktade och har därför bett sina ­advokater att överklaga häktningsbeslutet.

Dessa jurister är imponerande fantasifulla i sina inlagor till Svea hovrätt. Som advokaten som påpekar att hans klient inte bara går

i skolan utan även sysslar med musik.

”I samband med att XX utgiver inspelningar krävs det dennes medverkan vid marknadsföring och aktiviteter vid promotion.”

Ja, kära nån. Det påpekas även att pojken får dåligt rykte om han inte fullföljer dessa ­åtaganden, vilket kommer att skada karriären.

Och som om det inte vore nog med elände riskerar ynglingen att förlora pengar på att sitta på ­Kronoberg.

Advokaterna till de två andra eleverna åberopar skolarbete. Går ju inte att plugga till sista terminens viktiga tentor om man sitter inlåst.

Någonting ­säger mig att det krävs mer för att hovrätten ska släppa pojkarna.

Följ ämnen i artikeln