Man lär sig saker när man knarkar Trumpnyheter

Kallstadt i Rheinland-Pfalz. En by med 1 200 invånare. Omgiven av vinodlingar och berömd i Tyskland för paradrätten ”Saumagen”; magsäck från gris fylld med fläsk, potatis och kryddor.

Jag hade aldrig hört talas om vare sig orten eller rätten innan jag började knarka Trump.

Jo, knarka. Vad har Trump gjort nu? Finns det nya bilder på galningen med den orangefärgade kalufsen? Vilka tomtar har han städslat eller sparkat? Vad har han hittat på om Sverige? Det går inte att låta bli. Man griper luren på morgonen och kollar nyheterna. Och så fortsätter det hela dagen, framför tidningarna, datorn, tv:n och telefonen, ända fram till det att läslampan släcks. Eller borde släckas – nyheterna kommer ju hela tiden på alla möjliga nätsidor av högst varierande kvalitet.

Vi är nog många som drivs av samma skräckblandade förtjusning, en mix av nyfikenhet och äckel. Lika bra att erkänna: man vill både att det fängslande usla skådespelet ska fortsätta och att det ska få ett abrupt och vanärande slut. I mellanakterna gives nya lärdomar. Som den om Kallstadt.

Det var därifrån som Trumps farfar Friedrich emigrerade till USA år 1885. Han kunde inte jobba i vinodlingen och hade gått som lärling till frisör. Nu smet han – som ekonomisk och politisk flykting – från värnplikten i den kejserliga armén.

I New York började han som frisör men efter en tid for han västerut i samband med guldrushen. Han startade krogar med hästkött, sprit och prostituerade på menyn, till fromma för horder av trötta guldgrävare. Och han skickade pengar till släkten i New York, som köpte fastigheter.

1901 kom han tillbaka till Kallstadt som en välbeställd man, gifte sig med en ung grannflicka och fick med henne till USA. Men när de bestämde sig för att flytta tillbaka till Tyskland sa myndigheterna där nej. Det framkom att Friedrich Trump emigrerat för att slippa armén, vilket var ett brott. Som straff fråntogs han sitt tyska medborgarskap.

Familjens gamla hus i Kallstadt var nyligen till salu, sedan ägaren tröttnat på alla journalister som knackade på dörren.

Det är en ödets ironi att ketchup-släkten Heinz också kommer från Kallstadt. Arvtagaren och mecenaten Teresa Heinz är demokrat, motståndare till Trump och gift med Obamas tidigare utrikesminister John Kerry.

Trump, som aldrig besökt Kallstadt, står inte högt i kurs bland tyskarna. En dam som säljer grismagar i byn sa i somras till brittiska Daily Mail: ”Herr Trump är ättling till en flykting – hans förfäder gav sig av på grund av ekonomiska skäl, för att få ett bättre liv. Han har det ännu bättre och borde ge andra samma chans”.


Under andra världskriget ljög Trumps far Fred om sitt ursprung och sa att släkten kom från Karlstad i Sverige. Donald Trump hävdade länge samma sak men har ändrat sig och sa i en film från 2014: “Folket i Kallstadt är mycket pålitliga, starka människor och jag känner så om mig själv – jag är stark och jag är mycket pålitlig. Jag passar tider. Jag får saker gjorda.”

Före detta journalisten Tony Schwartz, som spökskrev Trumps bästsäljare “The Art of the Deal”, ångrar numera djupt att han gjorde det, och säger: “Jag satte läppstift på en gris”. En lång redogörelse för det bisarra arbetet med boken finns i tidskriften The New Yorker, 25 juli 2016. Artikeln ligger på nätet.