Ingen riking vågar vara rik på riktigt

Det räcker med att ett gäng drönare köper några tråkiga tröjor på Polo, jeans från Prada och kammar håret bakåt, för att någon ska sätta sig ned och författa en indignerad roman om saken. Vad är det här för OHÄMMAD, LYXPORNOGRAFISK SKAMLÖSHET!

Jag tycker vi borde sätta åt våra rikingar för att de är sådana fisigt svenniga fegisar i stället.

Som när den här nya handelsministern tillträdde. Ewa Björling heter hon. Hon äger en Porsche 911. Den är lila.

En Porsche är ingen Rolls, ingen Bentley, ingen Lamborghini, ingen Aston Martin, inte ens en Maserati. Men OK. Den är lila, det är ju lite kul. En aning originellt. En minimal liten puff av återhållen skamlöshet.

Vad leder det till?

Det leder till en lång, krälande bikt inför Sveriges samlade press. Skamset förlägna ursäkter, som om Björling hade frysen full av blandade likdelar, snarare än en 13 år gammal bil, värd ungefär lika mycket som en Volvo V70, i garaget.

”Ewa är mycket intresserad av att meka med bilar”, försäkrar statsministern för att göra det hela riktigt falukorvsfolkligt. Hon älskar säkert tunnbrödsrulle med Pucko också.

Så där är det hela tiden. Ingen vågar vara rik på riktigt. Till och med de som jobbar stenhårt på att verka skamlösa vill smälta in. Det mest vågade de kommer på är att köpa likadana jeans som kreti och pleti, fast fem gånger dyrare. ­Eller att ­spruta champagne på varandra, som vilka bonniga speedwayknoddar som helst.

Där har ni något att bli ­upprörda över: de som har möjlighet att vara vad de vill, vill bara vara som alla andra, fast lite dyrare.

Jag säger bara Nationalmuseum. Om ni har vägarna förbi Stockholm in­nan året är slut, ta en titt på utställningen om Alexander Roslin. Det finns knappt någon europeisk 1700-talsriking som inte lät sig avporträtteras av honom. Och här kan vi snacka skamlöshet: sammet, siden, ädelstenar, spets, guld, silver, pärlor, ­ordensband, hermelinkragar, puder, peruker, plymer och krås.

Roslin skulle inte ha lyft penseln, bara ett föraktfullt ögonbryn, om någon bad om att bli avbildad i massproducerade jeans och baseballkeps framför en gammal skruttig Porsche.

Hans rikingar var skamlösa nog att utlösa revolutioner. Våra är så vanliga att de inte lyckas utlösa mer än en gnällig roman.

Följ ämnen i artikeln