Sverige har blivit en bricka i radikala islamisters spel

Attacken mot den svenska ambassaden i Bagdad är ett typexempel på hur islamistiska grupper i utlandet utnyttjar koranbränningarna i Sverige för sina egna politiska syften.

Ambassadstormningen bör fördömas i starkast möjligaste ordalag men så länge koranbränningarna fortsätter är risken uppenbar för nya liknande aktioner.

Moqtada al-Sadr är en shiitisk milisledare, en radikal islamist som förvandlat sig till politiker.

Han använder nu koranbränningarna i Sverige för att trumma upp stöd för sin islamistiska ideologi i Irak och arabvärlden.

Det började redan efter koranbränningen utanför moskén i Stockholm för några veckor sedan. Då stormades den svenska ambassaden i Bagdad under dagtid men när al-Sadr gav sina anhängare order att lämna så lydde de.

Den här gången har han trappat upp sin kampanj. Nattens attack mot ambassaden var betydligt grövre då hans anhängare tände eld på byggnaden och delvis förstörde ambassadområdet. Den skedde dessutom redan innan den planerade koranbränningen utanför den irakiska ambassaden i Stockholm genomförts. Med det uttalade syftet att tvinga svenska myndigheter att dra in tillståndet.

Sådan utpressning kan Sverige givetvis inte ge efter för.

Den svenska ambassaden är svenskt territorium. Att göra intrång och skadegörelse på den eller något annat lands ambassad är ett mycket allvarligt brott mot Wien-konventionen. Där framgår tydligt att det är i det här fallet Iraks skyldighet att skydda ambassader och diplomatiska beskickningar. Här har Irak brustit på ett allvarligt sätt två gånger på kort tid.

På detta måste Sverige reagera mycket kraftfullt.

Supportrar håller upp en bild av  shiitiske milisledaren Moqtada al-Sadr framför den brinnande svenska ambassaden i Bagdad.

Magstarkt

Det är en aning magstarkt att Irak försöker vända på ansvaret genom att hota bryta de diplomatiska förbindelserna med Sverige. Marken utanför Iraks ambassad tillhör Sverige och där gäller svensk lag.

Förmodligen är den irakiska reaktionen mest en politisk markering.

Återstår att se vad som blir av de diplomatiska hoten nu när det aldrig brändes någon koran utanför Iraks Stockholmsambassad.

Men skulle de diplomatiska förbindelserna brytas finns risken att ett sådant beslut kan sprida sig till andra muslimska länder och allvarligt skada Sveriges intressen.

Upprördheten över koranbränningarna i Sverige inskränker sig nämligen inte till radikala islamister. I stort sett alla muslimer runtom i världen fördömer koranbränningarna. De flesta kan inte begripa hur det kan vara tillåtet i Sverige att bränna deras heliga skrift.

Man kan alltså misstänka att al-Sadr mycket väl kan ha handlat med de irakiska myndigheternas tysta medgivande.

Säpo har varnat för att koranbränningarna leder till en kraftigt ökad hotbild mot svenska intressen i utlandet och mot svenska medborgare. Förutom att det kan drabba Sverige i form av handelsbojkotter ökar risken för islamistiska terrordåd riktade mot Sverige eller svenska medborgare.

Dessutom har vi sett hur Turkiets president Erdogan utnyttjat koranbränningarna som ett svepskäl för att förhala godkännandet av den svenska Nato-ansökan. 

Anhängare till shiitiske milisledaren Moqtada al-Sadr stormar den svenska ambassaden i Bagdad på torsdagsmorgonen.

Olyckligt utslag

Så länge koranbränningarna fortsätter, särskilt om det sker på känsliga platser som utanför moskéer och ambassader, finns det all anledning att tro att de kraftiga reaktionerna på vissa håll i omvärlden kommer att fortsätta.

Svensk polis har velat stoppa koranbränningarna men en domstol har slagit fast att det inte är tillåtet genom att hänvisa till säkerhetsrisker. Ett något märkligt domslut eftersom det enligt grundlagen går att göra inskränkningar i yttrandefriheten i vissa situationer.

Till och med en av domstolens ledamöter tyckte att utslaget var olyckligt men hänvisade till att man enligt ordningslagen inte kunde döma på annat sätt.

Kanske är det dags att se över lagstiftningen och polisens möjligheter att förhindra aktioner som allvarligt kan skada Sveriges intressen.

Utrikesminister Tobias Billström har bjudit in ledaren för den den muslimska paraplyorganisationen IKO med 57 medlemsländer för att berätta om hur den svenska yttrandefriheten fungerar. Det är naturligtvis aldrig fel men jag är övertygad om att oavsett hans förklaringar så kommer den muslimska världen aldrig stillatigande att acceptera koranbränningar.

Situationen som uppstått kring koranbränningarna i Sverige påminner mycket om Muhammedkrisen 2006. Då publicerade den danska tidningen Jyllands Posten satirteckningar på profeten Muhammed, islams heligaste figur. Den som upprörde mest visade Muhammed med en bomb i turbanen. En kommentar till terrorismen som genomfördes i islams namn.

Sverige konfliktarena

Även den gången utnyttjades upprördheten efter publiceringen av radikala islamistiska krafter i arabvärlden. Nordiska ambassader i bland annat Libanon och Syrien attackerades av folkmassor. Det hölls omfattande demonstrationer runtom i världen mot Danmark och ett antal danska produkter bojkottades under en tid.

Den gången var det danska tecknare som utnyttjade sin yttrandefrihet. Den svenske konstnären Lars Vilks hängde på och ritade sin numera berömda rondellhund föreställande profeten Muhammed. Det ledde till att Vilks under stora delar av resten av sitt liv tvingades leva med livvaktsskydd. 

De närmaste dagarna invigs en Vilks-utställning i Höganäs där man inte vågar ställa ut rondellhunden av säkerhetsskäl. Så illa har det blivit.

Koranbränningarna i Sverige har än så länge utförts av en kristen i irakier som vill förbjuda islam i Sverige och av den danske extrempolitiker Rasmus Paludan för hans hatiska politiska kampanjer i hemlandet.

Sverige har alltså hamnat i ett läge där andra länders konflikter flyttat till svensk mark och där den svenska yttrandefriheten används för att driva politik i respektive hemländer. 

Om jag som svensk skulle vilja bränna koranen i vårt demokratiska grannland Finland blir det däremot tvärnej.

Salwan Momika hotade att bränna en en koran utanför irakiska ambassaden i Stockholm på torsdagen.