Låt mig få slippa pinsamheterna

Det ska bli bok & biblioteksmässa, den börjar i morgon och det känns ungefär som att vara på väg hem till ett par som är en enda uppfälld toasits, ett enda slagsmål om fjärrkontrollen, från skilsmässa.

Det måste ha kommit minst ett halvdussin i år: Böcker på temat ”kolla vilken skitstövel, eller skitstövlett, jag brukade ligga med”.

En del kallas fiktion, med menande blinkningar och ivrigt armbågspetande för att alla ska fatta att det egentligen handlar om verkliga grejer. Andra marknadsförs stenhårt på att de är ”sanna”. Skillnaden är, för att vara exakt, ingenting.

Frågan är en och densamma: ”Har du någonsin hört talas om ett sådant as/sådan häxa som det/den jag brukade ligga med”?

Alla som kravlat sig över 30 vet vad svaret är. För du kommer hem till det krisande paret, du äter din mat medan syrligheter och isdubbsblickar ritar artilleribanor mellan värdparet.

Sedan serveras det kaffe med förödmjukande avslöjanden. Någonstans där börjar du resa dig och försöker säga något om refrängen och en dag i morgon, men de är inte klara. De har nått det där stadiet då relationskrisen blivit en publiksport.

Tre timmar senare står du intryckt i ett hörn, utan annat försvar än ett tumkladdigt glas med lite rött i botten och en av krisarna står framför dig, nu är det final.

Du får veta allt om den andra krisarens vidrigheter, från bristande hygien till onanivanor och vad kan du göra, annat än att humma förstående och hoppas att det räcker?

Vill du någonsin komma hem är det inte läge att börja: ”Men, hördu, är du inte lite orättvis, nu?”

Och sedan, när du äntligen är på väg hem, hänger det outtalade kravet över huvudet: nu är du så god och väljer sida.

Vill du, eller vill du inte, vara vän med en så manipulativ, sadistisk, överjävlig SKITSTÖVEL som det är frågan om här?

Så, ungefär, är de där böckerna uppbyggda också. Samma gamla omvända talesätt: Det är inte tvås fel att en träter. Och jag kan bara inte begripa varför folk vill betala för att bli inträngda i det där tröstlösa hörnet.

Varför de frivilligt utsätter sig för detta ogina pissregn av pinsamma privata detaljer. Varför de längtar efter att tvingas välja mellan människor som de inte ens känner.

Temat för årets bokmässa är Estland. Det låter riktigt intressant i jämförelse.

Följ ämnen i artikeln