Bra tv får de små grå att röra på sig

Världen är full av folk som vet vad ”bra tv” är. Förutom lite dans, lite sång och lite naket, är de oftast ense om att i ”bra tv” rör sig saker och ting hela tiden. Folk som talar om ”bra tv” verkar väldigt oroliga över att vi ska glömma bort att tv inte bara kan visa bilder, utan RÖRLIGA bilder.

Men nu ska jag tala om för er vad ”bra tv” verkligen är. ”Bra tv”, just nu, är Bryan Magee.

Antagligen hör ni till de åttamiljonerniohundraåttiotvåtusen som inte har en aning om vad jag snackar om. Låt mig förklara.

Det börjar med lila-svart rymd. Någon enstaka galax försöker fylla tomrummet. En symfoniorkester med solotrumpet tutar utanför bild. Plötsligt kör en byst av Aristoteles förbi. Eller byst och byst, förresten. En teckning av en byst av Aristoteles. Klippt ur något slags praktverk av en redaktionsassistent med skarpslipad nagelsax.

Aristoteles sugs baklänges, med ögonen mot tv-publiken, in i den avlägsna galaxen. Han har ett litet försprång, men strax gasar en bild av en byst av Thomas av Aquino förbi. Och knappt har Thomas passerat förrän en bild av en byst av Descartes – ”jag tänker, alltså är jag”, ni vet – svischar fram.

Sedan är vi i studion. Det är en alldeles unik studio. Den har ingen scenografi. Bakgrunden är grötfärgad. Förgrunden består av en soffa. Den är grötfärgad. I soffan sitter två gubbar i kostym. Deras hud är grötfärgad. Det måste vara mitten av 80-talet, att döma av glasögonen. Gubbarna ser ut att vara osäkra på hur man sitter i en soffa. Men de gör sitt bästa. Och så är vi i gång.

I fyrtiofem minuter talar gubbarna med varandra. En gubbe med mycket liten mun säger saker som ”Är det inte korrekt att Kants idé om syntetisk à priorikunskap hänger samman med hans distinktion mellan det erfarna tinget och tinget i sig?”

Det är Bryan Magee.

Snitsarsäljarna på BBC, som säkert har samma definition av ”bra tv” som alla andra snitsare, måste ha fått lyckofnatt när de lyckades kursa den här serien, 15 avsnitt, till Sverige.

Max 18000 svenskar, om man ska tro statistiken, kan ha sett det här. Jag tycker att alla borde se det. Om nu något hela tiden måste röra sig i ”bra tv”, varför kan det inte, för en gångs skull, vara tittarnas hjärnceller?

Programmet heter ”De stora filosoferna”. Kvart över sju på söndagskvällar i Axess tv.

Följ ämnen i artikeln