Papporna verkar vara fridlysta i babyboomen

Det råder babyboom. Bland svenska känd­isar, i Europas kungahus och lite överallt vad det verkar.

Jag tittar på Aftonbladets webb och serveras ett bildspel över Malin Åkerman, Mini Andén, Anine Bing och flera andra mer eller mindre kända svenska kvinnor som fått barn eller blivit gravida den senaste tiden.

Jag ser lite längre ner på samma sajt att Jennifer Aniston fortfarande inte blivit det och att nu ska det en gång för alla redas ut varför.

I Hollywood föds det annars barn för fulla mugg­ar. Kim Kardashian har blivit mamma och Beyoncé är tillbaka på matchvikt för längesen.

Det är en boom i bebis- och bulbilder på svenska nöjessajter, men framför allt är det en fotofest i blivande och nyblivna mammor. Och jag tänker: Var är papporna?

De kända svenska och utländska männen som också gläds över gravidbesked, talar ut om nojan över att inte vara hemma när vattnet går och stolt bär runt på nyfödda små avbilder av sig själva.

Att bli förälder har gått från att vara en högst privat om än världsomvälvande angelägenhet till att bli en orgie i statusuppdateringar av ultraljudsbilder och foton på nyfödda och kladdiga knoddar som fortfarande har navelsträngen intakt.

Att bli mamma har blivit en alternativ karriärväg.

Tv-programmen om unga mödrar som söker en partner eller om gravida kvinnor som ensamma ska ta hand om sin avkomma har kommit och gått de senaste åren.

På sociala medier har ämnet exploderat.

Det sägs att Carola (Carola!) själv kontaktade tidskriften Mama och bad om att få starta en blogg när hon hämtade adoptivdottern Zoe i Sydafrika förra året. Andra kända svenska kvinnor från schlagerfestivalen, morgonsoffan och talangsåporna delar med sig av barnlivet och vardagspusslet på liknande sajter sedan länge.

Pappabloggarna? Jo, de finns där, men de är förbluffande få. På skvallersajternas bildspecialer tycks de blivande papporna nästan vara fridlysta.

Men de måste ju finnas. Så jag googlar vidare. På ”babyboom bland Hollywood-hunkarna”. Inga träffar.

”Pappa i Hollywood”. Inga träffar.

”Aftonbladet + kändis­papporna” då? Ja titta. En lista över ”de fem värsta kändispapporna”. Bingo.

Följ ämnen i artikeln