Sätt tovad hatt på de kvittolösa

Snart dyker Aina upp. Erlander, alltså. Historien om hur hon kommer till Rosenbad, när gamle Tage har dött, för att återlämna ett knippe pennor som det står ”Tillhör Statsverket” på.

Sedan kommer någon att kontra med Gunnar Myrdal från 1978: det progressiva skattesystemet gör svenskarna till ”ett folk av fifflare”.

Och så är vi där igen: är det människorna som inte längre är ädla nog för den vackra staten, eller är det staten som gör fuskare av normala människor?

Där kan vi stå och trampa, tills det börjar tjippa om tårna.

Jag tycker vi borde betrakta de kvittolösa moderaterna som alternativare i stället. Sådana som oftast tror att de är kvittolösa moderaters motsats. Ni vet hur de brukar resonera: jorden behöver Det Alternativa. Det Alternativa är lokalproducerat, biodynamiskt, ekologiskt, rättvist och återvinningsbart.

Då och då drar de i gång Alternativa Samhällen.

Det brukar oftast handla om att man inte ska använda pengar. För pengar är inte lokalproducerade, biodynamiska, ekologiska, rättvisa och... ja, återvinningsbara är de antagligen, men ni fattar.

För att få det att funka brukar de hitta på ett system. I form av poäng, till exempel. De kanske kallar poängen ekomums. En viss tjänst är värd ett visst antal ekomums och en viss grönsak är värd ett annat antal ekomums.

Sedan börjar de byta. Snöskottning mot purjolök mot trätofflor, allt noterat i ekomums. Det brukar gå riktigt bra.

Titta, så bra det går utan pengar, brukar de säga. Och man har ju inte hjärta att påpeka att ekomums är som vilka kronor eller dollar som helst. Eller att de har uppfunnit en helt vanlig svart ekonomi. En sfär av frivilliga byten, utan att blanda in Skatteverket.

Precis som vilka kvittolösa moderater som helst.

Nu pratas det en del om att den här typen av beteende handlar om ett ”förakt för det gemensamma”. Är inte det en aning hysteriskt? Kan vi inte bara acceptera att människor då och då får en släng av Det Alternativa: struntar i en blankett, parkerar snett, kommer överens, utan att först ställa sig i telefonkö till en myndighet för att få godkännande?

Och om vi måste bestraffa just de moderata alternativarna, kan vi väl hitta på något roligare än skattetillägg. Mitt förslag är att tvinga dem att bära fårskinnsväst och tovad hatt.

Följ ämnen i artikeln