Förslaget är utmärkt

Förslaget att tidigare ostraffade kan få slippa fängelse är utmärkt.

Att låsa in förstagångs-förbrytare som har dömts till kortare fängelsestraff är dyrt och ineffektivt.

De flesta journalister vet att det enklaste sättet att få läsare, lyssnare och tittare på sin sida är att föra populistiska resonemang om svängdörrar på Kumla, kriminalvårdsflum och daltande med mördare. 

Låt oss i stället försöka reda ut vad som faktiskt föreslås i den nya utredningen som lämnats över till justitieminister Beatrice Ask.

Det är faktiskt inte så att brottslingar i framtiden kommer kunna våldta, råna banker eller slå människor sönder och samman utan att det får konsekvenser.

Den bärande tanken i utredningen är att förstagångsförbrytare som döms för brott som ger upp till ett års fängelse automatiskt ska få villkorligt.

Detta innebär inte att samhället kommer rycka på axlarna åt denna kriminalitet. För inlåsningen ska ersättas av olika former av böter, vård och samhällstjänst.

Fördelar? Det är dyrt och sett ur ett brottsbekämpande perspektiv ineffektivt att bura in den här typen av brottslingar. Människor som ofta ändå inte kommer att bli yrkesförbrytare.

Dessutom kommer samhället kunna koncentrera sina resurser till de riktigt farliga brottslingarna som vi måste skydda oss emot.

Och utöver detta finns det någonting anständigt och humanistiskt i tanken att ge människorna en andra chans.

Nu tycker jag inte att allt är bra i utredningen.  Straffet för den som döms till fängelse för nya brott under den villkorliga tiden bör adderas med den uteblivna tiden i fängelse.

Det blir svårt att nå folklig acceptans för systemet annars. Att människor sätter något så när tilltro till vårt rättssystem är viktigt för att det ska kunna upprätthållas.

Och det är hög tid att utreda den ibland slappa behandlingen av notoriska återfallsförbrytare som gång på gång begår grova brott.

Det var till exempel ett förfärligt misstag att släppa den livstidsdömde mördaren Rocco Jensen, trots att han begått nya brott i fängelset och att risken för återfall i kriminalitet således var betydande.

Vi vet hur det slutade: Jensen dömdes nyligen för att ha våldtagit en liten flicka.

Återstår så frågan om justitieminister Beatrice Ask har kurage nog att acceptera en moderniserad kriminalvårdspolitik som garanterat kommer utlösa viss vrede.

Vi vet ju att moderata och socialdemokratiska justitieministrar i årtionden tävlat i den opportunistiska grenen "hårdare tag".

Följ ämnen i artikeln