Beväpnad 14-åring släpps och ny utredning läggs fram

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.

Att en beväpnad 14-åring med mordplaner släpps fri på grund av platsbrist på låst ungdomshem är oacceptabelt.

Det är också en anledning så god som någon att intressera sig en smula för en ny rapport om barn i samhällets vård som presenterades i dag.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall log, tittade ut över glesa bänkrader i regeringskansliets lilla pressrum, det är här viktiga nyheter presenteras, stora pressalen i Rosenbad är förbehållen de jätteviktiga nyheterna , och hälsade välkommen.

– Under många år har det rapporterats om allvarliga brister i kvaliteten för barn och unga som placerats i HVB-hem och särskilda ungdomshem, påpekade politikern.

Ett hem för tvångsvård för ungdomar mellan 16 och 20 år.


Jo tack. Larm saknas inte om ungdomar som även efter omhändertagande säljer sina kroppar, tar droger, begår brott, rymmer eller utsätts för övergrepp av personal.

Sedan lämnades ordet över till utredare Carina Olsson som smattrade iväg det ena och det andra om hur unga med problem bättre ska tas om hand, hon och hennes stab har tagit fram 130 förslag och identifierat fem områden som för säkerhets skulle måste utredas ännu mer.

– Vi ser att en stor del är brist på sammanhang och trygghet. Enskilda barn har sagt att de aldrig packar upp till 100 procent.

Runt 30 000 unga om året tas på ett eller annat sätt omhand av samhället varje år, barn med en betydande överrisk att hamna i kriminalitet, missbruk, hemlöshet eller annat elände.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall tillsammans med utredare Carina Ohlsson under dagens pressträff.

Det är således av yttersta vikt att Sverige blir bättre på att fånga upp de här kidsen. För barnens och deras livschansers skull, för allas vår skull.

Och nog lät mycket av det utredaren hade att säga klokt. Som att Socialstyrelsen borde få i uppdrag att samordna samhällsvården för barn.

Eller att det ska krävas tillstånd för att familjehem ska få ta emot barn och ungdomar, ett nationellt register för att undvika att olämpliga familjehem inte används igen.

Trygghet och kontinuitet. En 15-åring ska inte behöva ha 30 olika kontaktpersoner på något år eller byta skola fem gånger.


Och det är ingen god idé att släppa en 14-åring som polisen hittar i ett hotellrum i Stockholm tillsammans med en kulsprutepistol under en insats mot Foxtrot-nätverket.

Det skedde i helgen och polisen hade inget val, då socialjouren inte hittade ett plats på ett slutet hem åt honom.

Nu är det inte primärt kriminella barn som utredningen har tittat på, men de här hemmen ingår i betänkandet.

”Utredningen konstaterar att det krävs betydande insatser för att SiS ska vara den typ av myndighet som det finns skäl för staten att ha inom samhällets vård för barn och unga”.

Översatt från byråkratiska: saker och ting måste bli väldigt mycket bättre.

Carolina Olsson, som också är socialdemokratisk EU-parlamentariker, vill även att den privata marknaden för familjehem ska upphöra i sin nuvarande form.
Sett inte minst i ljuset av ett antal skandaler är detta en mycket god idé, men det återstår att se vad den borgerliga regeringen tycker om den saken.

Efter drygt 20 minuter hade ministern och utredaren pratat klart. Politikern sa någonting om stora brister och att målet för regeringens socialpolitik se till alla barn och unga rätt till en ljus framtid.

Sedan var det dags för allmänna frågor. Men det är med journalister som med politiker, det är inte alltid som viktiga ämnen är intressanta ämnen.


Ingen av representanterna för de stora mediehusen passade på. Den enda som ställde en fråga var en reporter från sajten Hejaolika.