Blytunga meriter - men saknar charm

Magdalena Anderssons starka och svaga sidor

Magdalena Andersson har aldrig suttit i riksdagen.

Trots det är hennes långa erfarenhet av politik på centrala poster hennes främsta tillgång i matchen om vem som blir ny S-ledare - och kanske också statsminister.

För de allra flesta var Magdalena Andersson okänd när hon 2012 utsågs till Stefan Löfvens ekonomiska talesperson.

Nu är hon den hetaste kandidaten till att efterträda sin chef. Som partiledare och kanske också statsminister. I så fall skulle hon bli den första kvinnan på posten i Sverige.

Magdalena Anderson har en tung meritlista. Men hon har också en del som talar emot att just hon utses till en eller två av Sveriges mest prestigefyllda politiska uppdrag.

PLUS: Lång erfarenhet. Andersson valdes in i riksdagen 2014 men har aldrig suttit där. Det beror på att hon samtidigt blev finansminister och haft en ersättare i parlamentet.

Men hon har 27 års erfarenhet av jobb i centrala funktioner i politiken. När Göran Persson blev statsminister började hon jobba på statsrådsberedningen, statministerns kansli. Hon blev kvar i regeringskansliet på politiska poster till regeringsskiftet 2006.

Därefter var hon rådgivare till nästa S-ledare, Mona Sahlin, ett par år innan hon utsågs till överdirektör på Skatteverket. 2012 var ”Magda” tillbaka i politiken, som dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfvens ekonomiska talesperson.

PLUS. Utpekad av ledningen. Stefan Löfven har inte direkt gjort någon hemlighet av att han ser Andersson som sin efterträdare. Han har snarare pekat med hela handen och fått understöd av resten av partiledningen.

Bland annat har hon hoppat in i stället för Löfven i flera år under politikerveckan i Almedalen.

PLUS. Kvinna. Socialdemokraterna har visserligen tidigare haft en kvinna som partiledare, Mona Sahlin.

Men i år, då svensk demokrati firar 100 år, tycker många socialdemokrater att det är dags för ännu en. 1921 fick Sverige allmän och lika rösträtt.

Nu finns chansen att även få Sveriges första kvinnliga statsminister. Den nye S-ledaren har goda chanser att också bli vald till statsminister när Löfven avgår.

PLUS. Goda kontakter med MP. I 6,5 år kamperade Magdalena Andersson ihop med dåvarande finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på finansdepartementet. Stämningen mellan dem förefaller ha varit mycket god.

I dag har Bolund en annan ministerpost, är sitt partis språkrör och dessutom vice statsminister.

Om koalitionsregeringen håller efter höstens talmansrundor är alltså en jordmån redan beredd mellan statsministern och hennes vice.

PLUS. Utmärkt uppbackning. Magdalena Andersson har jobbat med alla S-ledare under de senaste tre decennierna utom Håkan Juholt. Bättre uppbackning är svår att få.

PLUS . Högerfalangen. Andersson tillhör den så kallade högerfalangen inom S. Eftersom den är större än västerfalangen är det en fördel i matchen om partiledarjobbet.

PLUS. Central i två nav. Politik är förhandlingar. Långa, många och ofta svåra.

Magdalena Andersson promenerar med budgetpropositionen förra hösten.

Andersson har jobbat i nästan två decennier i två av de viktigaste naven, finansdepartementet och statsrådsberedningen. Det ger en stabil grund att stå på för det som väntar henne, även som S-ledare. Kompromisser.

MINUS. Ocharmig. Hur Magdalena Anderson är privat vet inte jag. Men hennes offentliga jag är inte charmigt. Utan tvärtom lite kantigt, ibland till och med vresigt.

Ett leende gör ofta livet lite, lite lättare. Det gäller fler sektorer inom politiken. Det borde ”Magda” påminna sig om.

MINUS. Smal. Magdalena Andersson har ägna praktiskt taget hela sitt yrkesliv åt ett ämne - ekonomi. Det är visserligen grunden till en stor del av politiken. Men det är inte allt.

Som partiledare - och ännu mer som statsminister - måste man vara hemtam i flera frågor - kunna svara för sig inom politikens hela bredd.

MINUS. Tjänsteman. Under nästan hela karriären har Andersson varit tjänsteman. Det är inget fel på det men det man missar där är den gnuggning som offentliga förtroendeuppdrag ger.

Där lär man sig redan vid unga år att uttrycka sig medryckande och så att vanligt folk förstår. Visst, vissa är bättre än andra på det redan som barn. Men övning ger färdighet.

Andersson uttrycker sig ofta lite kyligt och akademiskt. Det kan inte en partiledare, och än mindre en statsminister, tillåta sig, Vid nationella kriser och katastrofer är det medkänsla och värme som gäller.

Den nye S-ledaren utses på partiets kongress 1 - 3 november i Göteborg.

Därefter slutar Stefan Löfven som statsminister och riksdagen väljer en ny.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.