Kvinna som begick mened får unikt hårt straff

Kvinnan kunde för rätten visa upp en skärmdump på ett sms hon skickat till sin son.

En kvinna som gav gangsters falskt alibi har dömts till två och ett halvt års fängelse för mened.

Umeå tingsrätt går längre än vad åklagaren yrkade i en unikt hård dom.

Bakgrunden till domen, meddelad i förra veckan, är en förfärlig händelse som inträffade i Umeå i somras.

En 25-årig man överfölls då han var på väg till jobbet av tre män som högg honom flera gånger i huvudet och kroppen med machete och kniv.

De sparkade sitt offer då denne låg ner och försökte för säkerhets skull även köra över honom med bil.

Mannens skador bedömdes av rättsläkare som livshotande och att endast tillfälligheter gjorde att han överlevde.

Gärningsmännen flydde till Spanien där de någon månad senare greps och skickades hem till Sverige.

De är unga, vilket inte hindrar dem från att ha aktningsvärda meritlistor innehållande allt från fängelsedomar för våldsbrott och narkotika till utpressning och stölder.

 

Att påstå att trion var samarbetsvilliga i förhör och under huvudförhandling vore att handskas vårdslöst med sanningen. Männen nekade till mordförsök och hade i övrigt inte mycket att säga.

Något motiv till överfallet har således inte gått att fastslå. Åklagare och utredare tror att det var en uppgörelse i kriminella kretsar, vilket förefaller vara en rimlig hypotes.

Dessa gangsters dömdes till tolv års fängelse var.

Men de hade kunnat gå fria. För mitt under rättegången åberopade en av de åtalade plötsligt ett vittne som visade sig ha sensationella uppgifter att lämna.

Hon påstod att de tre männen morgonen då överfallet skedde låg hemma hos henne och sov. De hade ramlat in hos henne under natten och sov tills in på förmiddagen.

Kvinnan kunde dessutom för rätten visa upp en skärmdump på ett sms hon skickat till sin son den aktuella natten. Ett sms där hon namngav en av misstänkta och berättade att han sov över.

Det är inte första gången i svensk rättshistoria som en domstol går längre än vad en åklagare yrkar på, men det tillhör sannerligen inte vanligheterna.

 

Om detta vittnesmål varit med sanningen överensstämmande, så stod fel män inför rätta för mordförsöket.

De kunde ju inte gärna ligga och sova i en lägenhet samtidigt som de försökte hugga ihjäl en människa med machete.

Men det fanns konstigheter med kvinnans berättelse. Varför dök hon upp med sitt sensationella vittnesmål först under huvudförhandlingen? Och vad kunde det finnas för anledning till att hon inte lät polisen undersöka hennes mobil?

Lägg utöver dessa egendomligheter till den inte oväsentliga omständigheten att bevisen mot männen var starka.

Man behöver inte vara Sherlock Holmes för att börja misstänka att kvinnan ljög under ed.

Inte alldeles oväntat visade den tekniska undersökningen av hennes mobil att meddelandet till sonen alls inte skickades den där sommarnatten.

Inställningarna för datum och tid hade manuellt ändrats i mobilen. I själva verket sändes messet den 14 oktober 2022, mitt under rättegången.

 

Kvinnan åtalades för grov mened. Hon erkände att hon manipulerat sms:et, men vidhöll att männen sovit hos henne.

Att hon dömdes är ingen sensation. Något otippat är dock längden på straffet.

Mened brukar i runda slängar ge ett halvår på kåken. Den här gången yrkade åklagaren på två år. Tingsrätten lade till ytterligare sex månader.

Domstolens resonemang är intressant. Det noteras att straffbestämmelsen för grov mened ändrades den 1 juli 2022 och att det i paragrafens förarbeten stipuleras att det ska anses vara försvårande om ljugandet görs för att förhindra att allvarlig brottslighet klaras upp.

Straffskalan är mellan två och åtta års fängelse. Tingsrätten skriver att de allra hårdaste straffen ska vara förbehållna dem som begår mened i syfte att sätta dit någon för ett brott han eller hon inte har begått.

Det är en rimlig hållning. Att ljuga in en oskyldig i fängelse är värre än att en skyldig går fri på grund av ett falskt vittnesmål.

Tingsrätten påpekar dessutom att det saknas praxis för hur hårt straffet ska vara i fall som detta.

 

Utgångspunkten är allvaret för den brottslighet som meneden handlar om. Det är givetvis värre att ljuga under ed för att skydda en mördare än en snattare.

Åtal för försök till mord är ingen liten sak. Och kvinnan har inte bara farit med osanning. Hon har dessutom ägnat sig åt teknisk manipulation, vilket tyder på planering och viss förslagenhet.

Det hade dock varit ännu värre om männen gått fria på grund av hennes brott.

Hon hade tidigare haft en romans med en av männen. Kanske fick hon betalt för sin mened. Kanske hotades hon till det. Men motiv som vi endast kan spekulera i är av underordnad betydelse.

Lagman Mikael Forsgren och nämndemännen har lagt ribban högt.

Det är inte första gången i svensk rättshistoria som en domstol går längre än vad en åklagare yrkar på, men det tillhör sannerligen inte vanligheterna.

Möjligen mildrar hovrätten straffet. Det här är outforskad juridisk terräng och ytterligare en prövning vore välkommen.

I min värld är domen dock rimlig.

Det är viktigare än någonsin att vittnen som hörs under ed om grov brottslighet talar sanning.

Följ ämnen i artikeln