Ebba Busch sätter stopp för förbud mot koranbränningar

Det saknas riksdagsmajoritet för att stoppa koranbränningar.

I sitt sommartal satte Ebba Busch rimligen sista spiken i kistan för regeringens eländiga påhitt.

Kd-ledaren Ebba Busch försvarade rätten att häda kristendomen.

Regeringens mumlande de senaste månaderna om att peta i ordningslagen för att få stopp på eldandet av muslimernas heliga skrift har mött motstånd, inte minst bland borgerliga opinionsbildare.

Man behöver inte vara en av de där figurerna som tillbringar dagarna med att på obskyra forum argumentera för att Elvis lever och bor i Vita huset för att bli misstänksam över att det var sent i fredags som regeringen meddelade att en utredning i ämnet tillsätts, de kraftfulla invändningarna till trots.

”Friday news dump”, kallas knepet i USA. Det är då dåliga nyheter presenteras, i förhoppning om att mediehusen redan tagit helg och att rubrikerna blir få.
 
Men det där trixet fungerar sällan numera. Uppståndelsen blev stor och precis då det började lugna ner sig dansade Ebba Busch in på scenen.

Vice statsministern höll i går ett sommartal som i allt väsentligt kretsade kring yttrandefrihet och allt vad denna grundläggande rättighet kan ta sig uttryck i.

Ett tal som har lett till en hel del hånskratt i sociala medier. Det kan vara svårt att hålla tillbaka syrligheterna då en minister plötsligt börjar snyfta över en 15 år gammal sketch där SVT ”förnedrade Kristus”.

Jag menar, inte ens gamle Alf Svensson får väl högt blodtryck av att några satiriker sjunger väckelsesången ”Du ska aldrig runka bulle” i en frikyrka?

Men säga vad man vill om Busch. Hon försvarade trots allt rätten att häda kristendomen. Hon har förstått att en yttrandefrihet värd namnet även måste få tillåta uttryck och åsikter vi finner vedervärdiga.

Det är mer än vad som går att säga om Richard Jomshof, sverigedemokraten som försvarar koranbränningar åtta dagar i veckan men samtidigt vill förbjuda skändningar av den svenska flaggan.

Beskedet i gårdagens tal var att Kd inte kommer att stödja ett förbud mot koranbränningar.

 
Mest intressant i talet var ett löfte. Busch sa att ”vi som parti kommer inte stödja något som skulle innebära ett de facto-förbud mot koranbränningarna eller andra kränkande yttranden”.

Det låter onekligen som att hon sällar sig till oss som varnar för tänkbara konsekvenser av att ordningslagen skrivs om så att polisen får möjlighet att neka allmänna sammankomster om de hotar rikets säkerhet.

Självfallet är det i sin ordning att se över ordningslagen. Nuvarande bestämmelser är väl avvägda och har tjänat Sverige väl, men ett samhälle är under ständig utveckling och det som var bra i går är inte nödvändigtvis optimalt i morgon.

Det bör också påpekas att grundlagen innehåller utrymme för att inskränka demonstrationsfriheten med hänvisning till rikets säkerhet, ett utrymme som inte används fullt ut.

Icke desto mindre kan konsekvenserna bli förskräckliga. Väldigt mycket kan nämligen tänkas hots rikets säkerhet.

Demonstrerande högerextremister är en tänkbar grupp. Men även deras motdemonstranter. Eller unga radikaler som upprörs över förd klimatpolitik.

Endast fantasin sätter gränser och jag vill inte tänka hur en auktoritär regering i en framtid vi inte vet någonting om utnyttjar en så pass elastisk paragraf.
 
Att böja sig för totalitära regimers synpunkter och önskemål är för övrigt inte bara ynkligt. Det är också meningslöst. Med ett koranbränningsförbud skulle vi snart se andra uttryck för protester och ny ilska från despoter.

För närvarande finns det dessbättre ingen parlamentarisk majoritet för att skriva om ordningslagen på detta sätt.

Jimmie Åkesson har deklarerat att SD går i opposition i frågan. Centern och Miljöpartiet är kritiska. Vänsterpartiet tycks inte heller vilja pilla i lagen.

Socialdemokraterna vet vi inte riktigt var vi har. Snacksalige Anders Ygeman har gjort tumme upp, men Ardalan Shekarabi gör tumme ner. Med tanke på att det är den senare som är partiets rättspolitiske talesperson, utgår jag tills vidare från att det är hans ord som gäller.

Och nu vet vi var vi har Ebba Busch.

 
 Gummiparagrafen är med andra ord chanslös. Just nu, är nog bäst att tillägga.