Historien bakom bilden är inte särskilt "glossy"

Då världskänd omslagsflicka - nu riskerar den afghanska flyktingen fängelse

Flickan med de gröna ögonen, Sharbat Gula blev världskänd efter bilden på tidningen National Geographics omslag 1985. Nu har hon gripits i Pakistan.

Hennes blick genomborrade en hel värld. Gick inte att skaka av sig.

Nu riskerar ”den afghanska flickan” 14 års fängelse.

Och idag blundar vi för flyktingbarnens öden.

Pakistanska myndigheter har arresterat Sharbat Gula, misstänkt för att ha förfalskade id-handlingar.

Vi börjar med namnet. Namn ger människan konturer, till skillnad från anonyma bilder på tidningsomslag.

Ändå dröjde det 17 år innan vi fick veta att den smaragdögda flyktingflickan på National Geographics förstasida hette Sharbat Gula.

Fotografen Steve McCurry sökte upp henne igen 2002, åratal efter att han hade tagit fotot som blivit ett av världens mest berömda. Han fann henne till slut i de fattiga afghanska bergstrakterna Tora Bora. Dit nådde inga glossy magasin, hon hade själv aldrig sett bilden som publicerades i juni 1985. Men hon hade ett namn.

Idag har hyn åldrats. Och blicken är fortfarande stolt och lika förbannad på de sjaskiga fotona som pakistansk polis släppt från hennes arrestering.

Sharbat Gula är nu i 40-årsåldern, och enligt flera internationella medier misstänkt för att ha använt förfalskade id-handlingar. Ett brott som i Pakistan kan leda till långa fängelsestraff och utvisning.

Men det är ingen slump att Sharbat Gula grips nu.

I Pakistan finns miljontals i hennes situation, ofta papperslösa afghanska flyktingar som diskrimineras och förföljs av myndigheterna. De är inte välkomna där längre. Inte i Pakistan. Inte i Iran, och inte här hos oss i Europa.

Det är ett jagat folk som överallt möter stängda dörrar, men vars hemland trasats sönder av våld, fattigdom och decennier av krig. Sex miljoner människor har flytt Afghanistan sedan Soviet invaderade 1979. Konflikter har följts av talibanstyre och terror. Och mer krig.

FN räknar med att en miljon afghaner kan tvingas återvända till denna misär i år. Många av dem barn, som aldrig satt sin fot i landet.

All denna tragedi ryms i Sharbat Gulas rasande ögon.

Precis som de tusentals afghanska ungdomar som i dag sitter i provisoriska svenska tonårsrum, skräckslagna för ett utvisningsbesked från Migrationsverket, var hon en gång ett ensamt flyktingbarn med hopp om ett värdigt liv.

National Geographic, som inte räds att exotisera de mest utsatta i kolorerade bildreportage, plockade upp sin omslagsflicka i ett flyktingläger.

Hon sålde.

Numret blev en av tidskriftens största succéer någonsin, och lockade en ström av frivilliga volontärer som ville göra nåt.

30 år senare är Sharbat Gula fortfarande flykting, berövad på trygghet och rättigheter.

Men idag vänder omvärlden hellre bort blicken.