Inte ens Victoria ska få gifta sig i kyrkan

De gillar äktenskap.

De gillar kyrkor.

Trots det vill Kristdemokraterna förbjuda kyrkbröllop. Inte ens kronprinsessan Victoria ska få gifta sig hos prästen.

snart Förbjudet? Den 19 juni 1976 sa Silvia Sommerlath ja till kungen i Storkyrkan i Stockholm. Men om kristdemokraterna får som de vill ska inte ens Victoria få vigas i kyrkan.

Det pågår en infekterad strid om framtidens bröllop. På ena sidan står samtliga riksdagspartier utom Kristdemokraterna. På andra sidan står KD i ensamt majestät.

I går lade båda sidor sina förslag i riksdagen. Men det är inte säkert att det blir en promenadseger för majoriteten. Krist- demokraternas mycket radikala, på gränsen till revolutionära, förslag har anhängare i alla partier.

Kristdemokraterna har en mycket bestämd uppfattning om innebörden av ordet äktenskap. Det är en förening mellan man och kvinna.

Bara att registrera sig

Därför vill Göran Hägglund och hans parti skrota ordet äktenskapet i det civila samhället. I stället ska alla giftermål, hetero som homo, registreras hos en statlig myndighet, exempelvis Skatteverket.

Kyrkor och samfund snuvas alltså på vigselrätten i Krist- demokraternas Sverige. Däremot kan de, om de vill, arrangera speciella ceremonier för den som vill göra något festligare av bröllopsdagen än att enbart registrera sig hos skattmasen.

Hur ceremonierna utformas lägger sig inte staten i. Möjligen kan ordet äktenskap slinka in. Möjligen kan vissa säga nej till att välsigna enkönade par. Man vet inte, full frihet råder på samfundsnivå.

Kyrkbröllop däremot blir historia. Inte ens Victoria kan gifta sig med Daniel i Storkyrkan, om KD får välja.

Radikalt

Alla andra partier vill behålla äktenskapet. Borgerliga vigselförrättare måste viga alla par, hetero som homo. Kyrkorna behåller vigselrätten men kan säga nej till homopar. Det kan enskilda vigselförrättare också göra. Medge att Kristdemokraterna, som låtit sig inspireras av Frankrike, är mest radikala. Vem hade trott att just de skulle gå i spetsen för att skrota kyrkbröllopet?

Inte många.

Följ ämnen i artikeln