Centern – partiet som ska sluta säga nej

Inte ens Centerns goda stämning kan ändra det faktum att partiet ligger illa till.

Partistyrelsen har fått igenom det mesta av sin politik, men inget av det har handlat om det som är mest aktuellt.

Utanför kongresshallen i Örebro, pratar alla bara om gängkriminaliteten.

Centerpartisterna klamrar sig fast vid sin goda stämning som vid en snuttefilt. Nåt som skänker tröst och igenkännig i en svår tid.

För det må vara bra stämning på Centerns partistämma i Örebro, men det är inte en bra tid för partiet.

Valet gick uselt, opinionssiffrorna har varit ännu sämre sen Demirok tog över, hans förtroendesiffror ligger i botten och partiet har absolut inget inflytande i dagens politiska landskap. En riktigt dålig situation för vilket parti som helst.

Det är ingen slump att Centerpartiet återkommande föreslår breda politiska uppgörelser, det finns inga andra sätt för partiet att få inflytande.

Partiledare Demirok talar på partistämman i Örebro.

Under partistämman ska Centern klubba igenom tre stora program, det vill säga linjer för hur deras politik ska se ut.

Det mest prestigefyllda för Demirok är programmet om skolan, men de ska också förankra ny politik för landsbygden och det de kallar En folkrörelse för klimatet.

Den uppmärksamme kanske har noterat att Demirok, förutom skolan, landsbygden och klimatet även nämnde trygghet som ett av sina prioriterade politiska områden när han valdes.

 

Parallellt med att centerstämman pågår i Örebro, fokuserar stora delar av samhället och politiken på den våldsvåg som drabbat landet. Sammanbrottet av det kriminella nätverket Foxtrot har lett till att ett gängkrig brutit ut under de senaste veckorna.

Det är osedvanligt dålig tajming för Centerpartiet att ha prioriterat bort tryggheten inför den här stämman.

I sitt invigningstal krävde Demirok visserligen att regeringen skulle bjuda in till breda samtal om hur gängbrottsligheten kan bekämpas, men exakt vad C vill på området är höljt i dunkel.

På lördagen fick Muharrem Demirok till slut hålla en presskonferens där han presenterade åtgärder för att stoppa gängvåldet. Centern vill ge mer pengar till kommunerna, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten för att inte pengar ska vara en faktor när det kraftsamlas mot gängen.

Presskonferensen förstärkte mest känslan av att Centern inte riktigt är med på tåget.

Muharrem Demirok under Centerns partistämma på lördagen.

Nya Ja-Centern

Nya kriser lurar bakom varje hörn för alla politiska partier. Det oförutsägbara är en del av politikens väsen. För Centern är marginalerna nu så små att de alltid är beredda på krishantering. Det är en vansklig position för ett parti. Ett ängsligt parti är ett svagt parti.

I de prestigefulla frågorna har det mesta gått partiledningens väg den här stämman. Muharrem Demorik har stärkt sin position, men nån större skillnad från det tidigare Centerpartiet är det knappast. Partilednigen har fått mandat för att fortsätta med samma.

Men en sak har partiet bestämt sig för att ändra. I sin valutvärdering påpekades att partiet var otydligt och mer uppfattades som ett parti som var emot saker istället för saker.

Nya Centern är för saker, inte emot.

Inte ens euron är de helt emot längre, sedan partistyrelsen blev överkörd på stämman och det beslutades att C nu vill utreda att införa euron i Sverige.