Därför vill jag att Englund ger oss en svår jävel i dag

En gång om året är jag lite mallig över att vara svensk i utlandet. Det är i dag, när Svenska akademiens ständige sekreterare Peter Englund presenterar årets ­Nobelpristagare i litteratur.

Inte för att jag nödvändigtvis kommer att ha läst författaren, det händer kanske en gång på sju och det ger mig ­lite lagom sunda komplex.

Jag tror att vi behöver våra litterära komplex just nu.

Den Svenska akademien har delat ut Nobelpriset ­sedan 1901, och utöver ledorden ”snille och smak” har förstås nepotism, misogyni och geopolitik fungerat som urvalskriterier när akademiledamöterna sagt sitt genom åren.

Ibland har det bränt till på hemmaplan. När Selma ­Lagerlöf, som första kvinna, och Harry Martinsson och Eyvind Johnson, som ledamöter av akademien, fick priset, rusade debatten i Sverige.

Men allt som oftast har vi inte tyckt någonting av den enkla anledningen att ­gemene man har lite för stora ­litterära luckor.

Nu är ju 2014 ett sant åsiktsår i Sverige, med ett EU-val, ett riksdags-, kommun- och landstingsval, ­Melodifestivalen, Euro­vision song contest, Jerringpriset och 14 talangsåpor på tv.

Men först på Super­valårets höst kommer det svenska val som får mest uppmärksamhet i omvärlden; det som kommer att ­avsluta utländska nyhetssändningar på tv i dag, och dominera kulturuppslagen i världens tidningar i morgon.

Och du och jag får inte ­vara med och bestämma.

Det här betyder ju inte att vi inte förhåller oss till ­Nobelpriset i litteratur.

I eftermiddag kommer statusuppdateringar på ­Facebook svämma över av parafraseringar på Gert ­Fylkings ”äntligen!” och kanske kommer Astrid Lindgren att återlanseras som potentiell postum pristagare till nästa år igen.

Finkulturella högtidlig­heter är måhända inte vår bästa gren, men att ha högljudda åsikter alldeles oavsett är något annat. Och anti­intellektuella protest­aktioner i sociala medier är en stark svensk folksport.

Jag är inte direkt orolig över att Svenska akademien ska låta detta påverka deras verksamhet på sikt. Men ­ändå, Peter Englund, för att försäkra mig om motsatsen: Ge oss en riktigt svår jävel i dag.

Följ ämnen i artikeln