Ett gigantiskt underbetyg till hela det etablerade politiker-Sverige

Anders W Jonsson på Centerns partistämma.

FALUN. Sedan valet har en enda sak hänt. Stödet för de traditionella blocken minskar samtidigt som andelen SD-sympatisörer ökar.

Det är ett gigantiskt underbetyg till hela det etablerade politiker-Sverige.

Nu har två väljarbarometrar visat på samma sak. Enligt både Ipsos i Dagens Nyheter och Aftonbladet/Inizio ökar stödet något för första gången på länge för Socialdemokraterna. Samtidigt som SD:s sympatisörer minskar marginellt.

Men än är det är alldeles för tidigt att tala om ett trendbrott. Det kan vara så, men det vet vi inte förrän om flera månader.

Den heta debatten, både här hemma och i resten av Europa, om flyktingkatastrofen och påfrestningarna för både de asylsökande och mottagarländerna kan spela roll för väljarrörelserna. Men även det är för tidigt att slå fast.

Faktum är att sedan valet har väljaropinionen bara rört sig i en enda riktning. Det är från de traditionella blocken till Sverigedemokraterna.

Det har visserligen skett förflyttningar inom de traditionella blocken. Inom Alliansen är alla utom Centern är förlorare. Stödet för M, FP och KD har minskat sedan förra höstens riksdagsval medan det, trots dagens nedgång, ökat substantiellt för Centerpartiet.

I det rödgröna lägret finns också en vinnare, Vänsterpartiet. Medan stödet för de två regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet minskat rejält sedan valdagen.

Men eftervalets opinionsvinnare är alltså varken Centern eller Vänstern. Det är Sverigedemokraterna som trots en mindre nedgång den här månaden har ökat med 65 procent om man jämför valresultatet med noteringen i dagens Aftonbladet/Inizio.

Man kan, som de fem partier som ingick Decemberöverenskommelsen, DÖ, tycker om att framställa det säga att den gjorde det möjligt att regera landet. Det gjorde den.

Men den ledde absolut inte till att Alliansen och de rödgröna stärkte sitt grepp om opinionen. Tvärtom, det är svagare än någonsin.

Det är ett gigantiskt underbetyg till hela det etablerade politiker-Sverige att en populistisk uppkomling med rötter i nynazismen är bättre på att besvara människors oro än de som styrt landet i närmare ett sekel.

De har lett landet genom två världskrig och ett flertal ekonomiska djuphavsgravar. Trots det brister deras trovärdighet i en femtedel av befolkningens ögon.

Det är tragiskt att bevittna. Var finns fingerfärdigheten, de goda idéerna, den positiva inställningen och bubblande engagemanget?

Centern, som har partistämma här i Falun, skiljer sig från både regeringen och de andra borgerliga partierna på den punkten. De har visserligen skjutit förslaget om fri invandring på en obestämd framtid.

Men de står fortfarande för en generös flyktingmottagning och har en befriande positiv inställning till att integrationsproblemen går att åtgärda.

Till den kategorin hör vikarierande partiledaren Anders W Jonssons (Annie Lööf fick barn för två veckor sedan) förslag om obligatorisk samhällsorientering. Han, och C-ledningen, vill att alla nyanlända ska undervisas i samhällsorientering. I dag är det bara hälften som får det.

Det är i all sin enkelhet ett förträffligt förslag. Många flyktingar har ingen aning om vilket land de har kommit till.

De har flytt hals över huvud för att rädda sina liv och hamnat på en förläggning långt uppe i norr. Givetvis ska de få veta i vilken typ av samhälle de landat i.

Detsamma gäller förslaget om språkklasser för nyanlända barn. För dem är ett halvår på förläggning en evighet som kan användas på bättre sätt än bara väntan.

Så kan SD:s monopol på osäkerhet och rädsla i svallet av flyktingvågen, eventuellt, brytas.