MP gav Centern årets julklapp

Uppdaterad 2021-12-16 | Publicerad 2021-12-15

När dammet efter regeringsbildningen nu lagt sig kan Centerpartiet gå tillbaka till att vara syster duktig i mitten.

Annie Lööfs jultal handlade, i sann center-anda, om företagande och de svenska böndernas slit för att maten ska stå på våra bord i jul.

Det har varit en stökig andra halva av året 2021. För Centerpartiet har det inte bara handlat om Januariavtalets död, politiska förhandlingar och om att hitta en ny position i det politiska landskapet. Det har också handlat om att inte vara partiet som står med Svarte Petter när dammet lagt sig.

Under regeringskrisen i somras var det nära att skuldbollen hamnade hos Centern, men efter förhandlingar med regeringen bestämde de sig för att släppa fram Löfven som statsminister igen.

Annie Lööf deklarerade att Centerpartiet nu tillhörde den breda mitten och var ett parti i konstruktiv opposition. Spaltmetrar har ägnats åt att försöka förstå exakt vad det betyder.

Centerledaren Annie Lööf höll sitt årliga jultal på Stockholm Waterfront Congress Centre i centrala huvudstaden.

Tankeläsning och budgetkaos

När det närmade sig budgettider dök det anklagande fingret upp igen och pekade i Centerns riktning. Löfven hade sagt att han skulle avgå om regeringen inte fick igenom sin budget och för att få det behövde han stöd från både V och C i riksdagen. Ett av Centerpartiets krav var att budgeten inte fick förhandlas med V.

För att gå Centern till mötes och samtidigt göra budgeten tillräckligt aptitretande för både C och V, fick dåvarande finansminister Magdalena Andersson förvandlas till något av en tankeläsare och uttolkare av partiernas politik.

Det här skulle leda till politiskt kaos sa kritikerna, men Annie Lööf slog ifrån sig.

Så avgick Löfven ändå och så blev det politiskt kaos.

Vem fel är det?

Under några kritiska timmar såg det igen ut som att det skulle bli Centern som stod där med skulden. De hade släppt fram den första kvinnliga statsministern, men bidrog inte till att hon fick igenom sin ekonomiska politik.

Men Centerns julmirakel kom tidigt i år, när budgeten föll och Miljöpartiet hoppade av regeringen. Magdalena Andersson fick avgå innan hon ens blivit tillsatt och det var inte Centerns fel.

Så då är vi nu här.

Annie Lööf kan gå tillbaka till att vara det duktiga partiet i mitten och tala om sånt som Centerpartiet tycker om att prata om – företagande, landsbygden och de svenska bönderna. I sitt jultal kan hon prata om hur C är ett parti i den breda mitten och som ser till att ytterkantspartierna inte får något inflytande.

Den ensamma politiska mitten

När Annie Lööf säger att det inte är osannolikt med breda samarbeten i mitten, då är det inte längre någon som orkar fråga hur hon tänker att det ska gå till.

Det var den bästa julklappen Centerpartiet kunde få, även om friden kanske inte varar ända till påska.

Annie Lööf kommer att behöva berätta hur hon tänker att den ”breda politiska” mitten ska få igenom sin politik utan att varken V eller SD får inflytande. Förra gången centerpartisterna valde att ställa sig ensamma i mitten gick en SD-förhandlad budget igenom i riksdagen.