De solar sig i glansen – men öppnar inte lädret

En hade jobbat med stökiga ungdomar i åratal, en hade blivit känd som Sveriges bästa matte­pedagog.

De var ungdomsledare, lärare och eldsjälar som brann för att hjälpa eleverna i området till en bättre start.

För några år sedan startade de den ideella föreningen Rinkeby­akademien, och den har redan låtit tala om sig långt utanför Sveriges gränser.

Grundarnas tanke var inte att försöka få stil på busarna som hängde i centrum, inte att göra folk av kriminella, knarkare och gangsters.

De tänkte annorlunda, och vände på steken.

De bestämde sig för att hjälpa skolelever med talanger som inte kunnat utvecklas, för att stötta ungar som ville plugga i lugn och ro, och för att tillfredsställa elever med kunskapstörst och ambitioner, i en skola i ett område där chanserna är sämre än på andra håll.

I dag har Rinkebyakademien blivit ett föredöme, älskat av hundra­tals elever som frivilligt söker sig dit för läxhjälp, fördjup­ande studier och seriöst mentorskap.

Sjundeklassare får chansen att lära sig samma matte som eleverna i andra årskursen på gymnasiet. Och de gör det. (Jag var där i onsdags och såg en blyg, 14-årig kille lägga fram de algebraiska bevisen för Pythagoras sats, och jag fick hålla i hatten, så säker var han).

Rinkebyakademien är givetvis mumma för myndigheter, företag och organisationer som vill vara comme il faut och ha något att skryta med. I närings­livet kallas det Corporate Social Responsibility. Samhällsansvar. Fina institutioner vill visa att de bryr sig.

Många företag ställde upp med mentorer. En del öppnade lädret när lokalerna brann ned, men färre vill vara med och ta de löpande kostnaderna.

Hittills har verksamheten finansierats med kommunala pengar från det så kallade Järvalyftet. I dag är det oklart om det kommer mer därifrån.

Ett annat problem för Rinkeby­akademien är att företag som solar sig i glansen av dess initiativ inte alltid vill göra rätt för sig.

Ett multinationellt revisions­företag visade för ett par månad­er sedan upp lärare och elever från Rinkebyakademien på sitt kontor i innerstan när drottning Silvia, den turkiska presidenthustrun, barn- och äldreministern Maria Larsson och europaparlamentarikern Anna-Maria Corazza-Bildt var på besök.

Men pengarna som revisionsföretaget lovade lyser med sin frånvaro.

Det handlar inte om jätte­belopp. Rinkebyakademien kostar tre miljoner om året att driva. Men om inget händer före den 30 juni så läggs alltihop ned.

Trist, för modellen hade kunnat tillämpas på fler ställen i Sverige.

Varma kläder

I går inföll årets första riktiga sommardag. Jag kom på mig själv med att tycka att det var för varmt med arbetskläder i solen. Man blir visst aldrig nöjd.

Jo, förresten, om det är 15 grader varmt, molni­gt och uppehåll.

Grodorgie

Förra veckan såg jag hur tusentals grodor hade gruppsex i en sjö som håller på att växa igen i skogen. Nej, inte alla på en gång, men nog satte de på varandra sex eller sju stycken i taget. Var ska det sluta?

Följ ämnen i artikeln