Vad sjutton är nano?

Nanotekniken är här.

Den ligger i min handväska. En lyxig dosa i en mörkblå sammetspåse. Ett mirakelpuder som ska trolla bort skuggorna i mitt ansikte.

I bruksanvisningen läser jag om skimmer, en naturlig perfektion, att makeupen ska kännas som en ”andra hud”. Allt tack vare ett ”nano- strech network” som är inspirerad av en ”nano-textile technology”.

Omöjligt att begripa, men ändå ...

Nanotekniken är ju här.

Nanoforskningen är det nya tekniksprånget, klivet in i det okända. Nanoforskarna plockar om bland atomerna och skapar nya former och strukturer. Nya egenskaper.

Den nya tekniken kommer att förändra vårt liv.

Mycket är på gång. Nanoläkemedel, där nanopartiklar laddade med läkemedel far iväg som en målsökande robot och exploderar mitt i en cancertumör. Förpackningar som varnar för salmonella och elektroniska fotbojor som inte syns. Det utvecklas nanomat och nya smarta material.

It-tekniken har många ”halleluja-moments” framför sig. Och det finns de som tror att nanotekniken ska rädda världen, skapa en ny och renare energi, att den är svaret på klimathotet.

Vad är då en nano? En nano är en miljarddel. En nanometer är en miljarddels meter, dvs en miljondels millimeter.

Nano är något osynligt litet. Och det vimlar av nano.

Nanopartiklar, nanofibrer, nanostrukturer och nanoarkitektur.

Men ursäkta, just nu är jag mest bekymrad över nanopartiklarna på min kind. Och när jag kladdar med mitt nanosmink, så kan jag inte låta bli att tänka säkerhet.

Nanosäkerhet? Någon?

Vad händer när nanopartiklarna letar sig in i min kropp? In i blodet, genom cellmembranet och in bakom hjärnbarken?

Och alla nanosopor. Vad händer när stora mängder nanopartiklar dumpas i naturen?

Ingen vet.

Trots att vi har varit snabba in i nanoteknologin, så har det inte funnits någon övergripande nanostrategi i Sverige. Inget samlat grepp. Toxikologiska rådet, Socialstyrelsen, Arbetsmiljöverket, Livsmedelsverket, Statens folkhälsoinstitut, Vetenskapsrådet, Vinnova, Naturvårdsverket och Läkemedelsverket – ingen har haft något säkerhetstänk.

Men för ett år sedan gav regeringen plötsligt Kemikalieinspektionen uppdraget att utforska riskerna med nanotekniken.

I går kom rapporten: myndigheten efterlyser en nationell strategi som tar tag i den växande nanotekniken. Äntligen.

Nanosäker? Någon?

Följ ämnen i artikeln