Den motbjudande insikten – omställningen har inte börjat

Det brukar sägas att vi är mitt i den gröna omställningen.

Nya siffror från 2022 pekar däremot i en annan riktning – världens ökade energibehov äter upp det förnybara.

Slutsatsen blir att omställningen inte ens har börjat.

I den andra boken om ”Alice i Underlandet”, skriven av Lewis Carroll, finner sig Alice springande tillsammans med Den röda drottningen genom ett märkligt schacklandskap. Men oavsett hur fort de springer så kommer de ingenstans – de är kvar under samma träd. Den röda drottningen förklarar varför för Alice:

Du måste springa så fort du kan för att stanna kvar på samma plats. Om du vill komma någon annanstans, måste du springa minst dubbelt så snabbt!

Detta har gett namn åt ett fenomen som kallas ”Den röda drottningens effekt”.

Samma känsla får man när man studerar den gröna omställningen, den som ska vara påbörjad, som vi ska befinna oss mitt uppe i och som snart måste vara genomförd om vi ska klara klimatmålen.

 

I veckan kom en rapport från konsultföretagen KPMG och Kearny som visade hur solenergin ökade med 25 procent under 2022, medan vindkraftproduktionen ökade med 13,5 procent.

Fantastiska siffror, kan man tycka.

Det innebär att det förnybara, vattenkraft undantaget, nu står för 7,5 procent av världens energiförsörjning – en ökning med en hel procentenhet jämfört med året före.

Omställningen ser alltså ut att vara på väg. Men det finns ett problem.

Medan det ”förnybara” ökade med 1 procent, ökade den globala energiförbrukningen med 1,1 procent. Det innebär alltså följande:

Trots allt tal om den pågående omställningen, eldades det mer olja och kol för att möta efterfrågan år 2022 än året innan.

Den globala efterfrågan på olja steg med 2,9 miljoner fat per dag förra året, kolförbrukningen nådde nivåer som inte skådats sedan 2014 – framdrivet av ökad efterfrågan i Kina och Indien. Utsläppen av växthusgaser ökade också mycket riktigt med 0,8 procent.

Det koleldade kraftverket i Saint-Avold i Frankrike skulle ha stängts permanent 2021 men driften återupptogs på grund av energikrisen. I november 2022 bolmade det oförtrutet vidare ur skorstenarna.

Rapportförfattarna konstaterar: Trots rekordtillväxt inom förnybar energi ligger andelen av världens energi som kommer från fossila bränslen kvar på 82 procent.

Då är frågan: Vad kallar man en omställning som fortfarande fortsätter i fel riktning?

 

Detta är vår stora utmaning, att hålla båda dessa perspektiv huvudet samtidigt:

I Kina, till exempel, installeras nu vind- och solenergi i en sådan utsträckning att man förmodligen kommer att nå sitt mål till 2030 redan 2025 – fem år i förväg.

Samtidigt gav landet klartecken för mer kolkraft under årets tre första månader än under hela 2021.

Förklaringen är uppenbar – vi måste ha mer energi, nästan till vilket pris som helst.

De ”gröna” investeringarna äts upp av att vi ständigt måste öka vår energiproduktion. Enligt amerikanska EIA kommer vi att globalt sett att använda nästan 50 procent mer energi år 2050 än vad vi gjorde 2010.

Den gröna omställningens förlovade land är ännu så länge långt borta. Hur mycket vi än anstränger oss verkar vi inte komma närmare.

Den motbjudande insikten är snarare att den röda drottningen jagar oss. Vi måste springa allt vi kan – bara för att stå stilla.

Boken om Alice i Underlandet slutar med att Alice vaknar upp – allt hade bara varit en dröm.

Vi kan dessvärre inte hoppas på något liknande.