Den nye kungen är garant för gamla traditioner

Uppdaterad 2024-01-15 | Publicerad 2024-01-14

Det är en paradox att Frederik X, som kommer in med ny kraft och energi i danska kungahuset, faktiskt är en garanti för att gamla traditioner lever vidare.

Den nye kungen kommer sätta en ungdomligare prägel på regentskapet och han kommer att forma och förändra kungahuset inom de ramar som finns.

Han är sportig och intresserad av saker som ligger i tiden. Miljö och klimat framför allt, precis som många andra kungligheter i dag tack och lov.

Men en av hans viktigaste uppgifter är som sagt att föra gamla traditioner vidare.

Det gäller att hitta en balans.

Frederik måste se till att kungahuset är relevant och med i tiden. Vilket kan vara en utmaning för vilken nybliven monark som helst i dag. Men han måste också förvalta allt det som gör kungahuset unikt och som är en del av det danska kulturarvet och historien.

Det är mystiken, traditionerna och kontinuiteten som får människor att acceptera ett kungahus i en modern demokrati.

Frederik är populär och älskad.

Första kyssen som kung Frederik och drottning Mary möttes av jubel från folket.

Det gick inte att ta miste på när slottsplatsen vid Christiansborgs slott fylldes av så många människor att polisen till slut fick stoppa fler från att närma sig.

Hans hustru Mary är lika älskad och alla danskar som jag talat med i dag har sagt samma sak – Frederik och Mary kommer att göra ett fantastiskt jobb som kungapar.

De är av en generation som förstår hur viktigt det är med symbolik och berättelser.

Frederiks och Marys kyss på balkongen var säkerligen spontan i stunden, men hade garanterat diskuterats i förväg. En kyss, en kärlekshistoria, ett helt nytt kungapar som tillsammans tar sig an ett tungt uppdrag och ett ansvar. Tillsammans är de starka.

I dag visualiserade kung Frederik berättelsen om det unika danska tronskiftet.

Det är för alltid inskrivet i historieböckerna. Någon abdikation har inte skett på 900 år. Nu blir det en del av berättelsen om Danmark och de traditioner som omgärdar kungahuset.

Kungen hyllades med ett praktfullt fyrverkeri över Köpenhamn på söndagskvällen.