Det bor en Arne Weise i oss alla

Man kan se på saker för att de är bra. Man kan också se på saker för att man har sett dem förut.

På den lilla, lilla kanalen Axess går en gammal, gammal serie som heter ”Herrgårdsliv”. På engelska ”To the manor born”. Enkel intrig: godsägarinnan

Audreys man dör, hon tvingas sälja herrgården och flytta till grindstugan. Herrgården köps av Richard DeVere, tjusig, nyrik, men framför allt utlänning. Han verkar vara urtypen av engelsk gentleman, men är i själva verket tjeck och heter Bedrich Polouvicka. Audrey är kär i Bedrich och Bedrich är kär i Audrey, men... ja, han är utlänning och snabbköpsägare och nyrik.

Ni hör själva. Man fattar snabbt.

Det är ett rätt lamt manus. Pålagda skrattsalvor. En och annan suddig utomhusbild. Annars studio, där väggarna svajar när någon drämmer igen dörren. Vilket någon gör rätt ofta. Bra skådisar, förstås – Penelope Keith och Peter Bowles – eftersom det är BBC. Men ändå.

Låt oss säga att den har åldrats, den här serien.

Men jag blir sittande. Varje gång jag råkar bläddra förbi. Då och då söker jag till och med upp ”Herrgårdsliv” alldeles medvetet. För jag har sett den förut.

Det är lite drygt 25 år sedan den gick sist, då under namnet ”Ombytta roller”. Det fanns bara två kanaler och om man suktade efter något engelskt fick man ta det som bjöds. Jag var väl 13–14 år och måste ha laddat det där hög-engelska uttalet, vyerna över Somersets kullar, den dumme kyrkoherden och den struttande brigadgeneralen med enorm betydelse.

Och laddningen finns kvar. Jag skulle, i ett svagt ögonblick, kunna knappa in mig på Amazon och beställa hela boxen, ”The complete series”, som tveklöst finns.

Det är då man inser att det bor en liten farbror Weise i oss alla. Antagligen grymtar han sig mer och mer till ytan, år för år. Snart är det ”Minnenas television” för hela slanten.

Minns ni förresten ”Det stora skogsäventyret”? ”Brendon Chase”, på engelska. Tre brorsor drar ut i skogen och...

Glöm de där tanterna, vars döda kroppar man fick gräva fram ur en lägenhet fylld av tidningsklipp.

I vår generation, när grannarna klagat på lukten och polisen ringt efter låssmeden, kommer travarna att bestå av ”The complete series”. Från golv till tak.

Följ ämnen i artikeln