De nya tog slut

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2006-10-20

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

...nu gör de gamla moderaterna comeback

De nya moderaterna tycks inte bli så långlivade.

Det började med Carl Bildts återkomst. Fler är på gång.

På sin hemsida svarar moderaterna på frågan vad som skiljer de gamla moderaterna från de nya.

Svaret är att Sverige förändrats och moderaterna likaså. De nya moderaterna sätter arbete, välfärd, skola och vård före bidrag.

Det är ungefär vad moderaterna alltid har tyckt. Däremot helrenoverades rolluppsättningen när de gamla moderaterna efterträddes av de nya.

Toppstyrde

Under Carl Bildts sista år som partiledare fick han mycket intern kritik för toppstyrning. "Bunkergänget" med Per Unckel, Gunnar Hökmark, Olof Ehrencrona och flera andra anklagades för att kväva den interna debatten och stoppa de yngre i karriären.

De började försvinna ut i periferin redan under Bo Lundgrens tid som moderatledare. Fredrik Reinfeldt fullföljde utrensningen.

Men sakta börjar de gamla moderaterna återta positionerna. Det började med Carl Bildts återkomst som utrikesminister.

Nu är en av de hetaste kandidaterna till att efterträda avhoppade handelsministern Maria Borelius Ulf Dinkelspiel, EU-minister i Bildts regering i början av 1990-talet.

Kungakompis

Han tillhörde visserligen inte bunkergänget. Men han är definitivt en representant för de gamla moderaterna. Dinkelspiel är kompis med kungen. Hustrun Louise, som var kungabarnens engelsklärare på privatskolan Enskilda gymnasiet, är nu kronprinsessans mentor i samhällskunskap. Sonen Jan, känd som "Brölis" och Robinsonfinalist, umgås med kungabarnen.

En annan som nämns i ministerspekulationerna är Per Unckel. Han var som partisekreterare under många år en av Bildts absolut närmaste medarbetare. En typisk gammal moderat.

Egna gänget slut

Fredrik Reinfeldt behöver de gamla moderaterna när han ska ersätta avhopparna Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius. Hans eget bunkergäng har nämligen tagit slut.

Anders Borg blev finansminister, Sven Otto Littorin arbetsmarknadsminister, Per Schlingmann ny partisekreterare och Ulrica Schenström statssekreterare på statsministerns kansli, statsrådsberedningen.

Inte ens om Reinfeldt riktar strålkastaren mot riksdagsgruppens gamla ledning sväller utbudet.

Med något undantag har alla fått nya tunga uppdrag. Antingen som statsråd, talman eller ordförande i ett av riksdagens utskott.

De gamla moderaterna är på väg tillbaka.

Av den enkla anledningen att de nya tagit slut.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln