Antalet 15-åriga mördare har tredubblats i år

Det var glädjande att i dag bevista en presskonferens som handlade om hur barn ska hindras att rekryteras av kriminella gäng.

Inte för att statistiken som presenterades var upplyftande, exempelvis har hittills i år tre gånger så många 15-åringar åtalats för mord som under hela fjolåret.

Utan för att den hölls av människor som har förstått vilket fokus som behövs för att göra någonting åt eländet Sverige har hamnat i.


Vi vaknade till rubriker om ännu ett sprängt radhus. Tydligen var det en nazist som i går häktades som misstänkt för en av den senaste tidens mord som bodde där.

Några timmar senare hälsade Carin Götblad, den berömda polischefen, oss journalister välkomna till pressrummet i Polishögkvarteret på Kungsholmen och berättade att regeringen har föreslagits att ett samarbetsråd inrättas för att förebygga att unga dras in i gängkriminalitet.

– Vi har sett att 14-åringar hör av sig till gäng och säger att de är beredda att mörda, sa hon.

Carin Götblad under måndagens pressträff på Kungsholmen.


Tanken är att ett råd ska upprättas i vart och ett av de 95 lokalpolisområdena runtom i landet. Förhoppningen är ett mer strukturerat och fördjupat samarbete mellan polis, socialtjänst, skola, kriminalvården och sjukvård.

Ni kanske tänker att det sista Sverige behöver i en tid då gängledares mammor mördas och småpojkar hittas ihjältorterade, är närmare hundra nya diskussionsklubbar.

Syftet är dock att utveckla metoder för att snabbt identifiera ungar i riskzonen och sätta in rätt åtgärder.

Annika Öquist, sektionschef på Socialstyrelsen, förklarade att det exempelvis rör sig om behandling i impulskontroll, familjestöd, KBT, hjälp i skolan, avhopparverksamhet och flytt till annan ort, dit även föräldrarna följer med.

Och polisen kan bidra med underrättelserapporter, vilka miljöer riskungdomar rör sig i, har de synts ihop med äldre kriminella.

Anna Sandahl, ekonomi- och planeringsdirektör vid Sis, Annika Öquist, enhetschef vid Socialstyrelsen och polismästare Carin Götblad, under måndagens pressträff.

Ungefär 1 000 barn rekryteras till gängen varje år, enligt polisens beräkningar.

Enligt bedömningen är närmare 2 000 ungdomar under 18 år aktiva i dessa kriminella miljöer. Givetvis mest pojkar, men det blir vanligare och vanligare att även flickor dras in.

Vissa hotas och pressas in, andra lockas med pengar och prylar, åter andra hör av sig utan någon form av uppvaktning och erbjuder sina tjänster.


Anna Sandahl, planeringsdirektör på Statens institutionsstyrelse, bidrog även hon med siffror.

Som att antalet 15-åringar som har åtalats för mord eller dråp har tredubblats hittills i år jämfört med helåret 2022.

Förfärliga siffror. Förfärlig utveckling. Förfärlig omfattning.

Dessa råd ska även finnas på regional nivå. Dessutom ska ett rikskansli inrättas.


Räcker detta för att vända utvecklingen? Givetvis inte. Inte på långa vägar.

Men det är ett steg på vägen. Och det är någonting annat än det politiska recept som har prövats de senaste tio åren utan att få minsta effekt, nämligen straffskärpningar.

Det är dessbättre även någonting helt annat än den debatt som tre politiska tungviktare begick i Aktuellt härförleden.

På länk bidrog Magdalena Andersson med sitt sedvanliga tjat om partyknarkare, trots att missbrukarna som köper droger varje dag står för en betydligt större del av gängens intäkter än sällanköparna.

I studion stod Jimmie Åkesson och försökte säga adjö till de sista resterna av rättssäkerhet genom att bura in människor som inte är misstänkta för brott.

Och Gunnar Strömmer stoltserade med att flera gånger om dagen fråga polisen om myndigheten har tillräckliga resurser. Som om inte de hårt ansträngda mordutredarna har viktigare saker att göra än att hela tiden svara i telefon då justitieministern ringer.


De tre kvinnorna på dagens presskonferens har i vart fall begripit någonting så grundläggande som att det inte går att decimera gängen så länge nyrekryteringen inte stoppas.

Att stoppa nyrekryteringen av barn och unga till gängkriminalitet är grundläggande. Bilder ur förundersökningar där unga begått brott.

Efter presskonferensen var det dags för enskilda intervjuer.

Jag var tvåa i kön till Götblad efter SVT, men lät en reporter som behövde få ett inslag färdigt till lunchsändningen smita förbi.

När det blev min tur påpekade jag att polischefen slog larm om tusentals pojkar på väg in i kriminalitet redan 2010. Nu 13 år senare lägger hon fram en rapport i ett liknande ärende.

– Problemen behövde uppenbarligen bli mer påtagliga för att politikerna skulle börja lyssna, svarade Götblad.